Leto 2019 se izteka, inventuro bomo naredili takoj po praznikih kot to počnejo v številnih trgovinah. Le da mi ničesar ne prodajamo, le ponujamo v branje. Kranjski spletnik Trma je letos ponovno oživel, ker umrl sicer ni nikoli. Le okoliščine so bile take, da je trma malo pojenjala, vzela zalet in zdaj je prenovljena z vami. To je tudi odgovor tistim, ki so jo skušali "spraviti s sveta" - v Kranju in tudi v Ljubljani kjer so v zakulisju delovale sile, ki so skušale Trmo ustaviti. Pa kaj: nikomur nismo bili nič dolžni, nikomur nič ne dolgujemo in tega se bomo držali v 2020.

Srčnost je lastnost, ki ima v sebi skoraj vse črke sreče, ki si jo v teh dneh tako želimo drug drugemu in vsak sebi. Srčnost je lastnost, ki je nima vsak, a si je želi. Srčno ravnati pomeni zame, da si pogumen, a s srcem, ne brez srca. Pogum brez srca je brezobziren, srčnost pa je tista lastnost, ki vedno prinese tudi čustva na plan. In brez čustev je naš svet prazen in brez čustev je vse zaman: pogum, dobrota, ponos...čustva morajo začiniti vse v celoto človeških ravnanj.

Srčnosti si torej želim, ko pišem Trmatorja na Silvestrovo in resnično jo privoščim tudi slehernemu med tistimi, ki kliknejo Trmo. Verjetno je nesmiselno poudarjati, da je tole in vsako drugo trmarjenje osebna zadeva, prepletena s čustvi kot vsako pisanje, ki naj komu kaj prinese. Tako naj bi bilo tudi v prihodnosti, ko bo Trma naredila še kak korak naprej. Srčno, seveda.

Srčno si želim(o), da ste trmasti z nami tudi v 2020!

Miran Šubic