Iskra? Iz Kranja! Planika? Kranjska! Brata Petrič? Kranjčana! France Prešeren - umrl v Kranju kjer imamo tale paradoks: Slovenija s kulturnim praznikom "slavi" dan njegove smrti (??), Kranj pa s svojim dan njegovega rojstva čeprav je bil rojen v Vrbi, umrl pa v Kranju. Tudi ta praznik s poslanstvom je bil politično rojen...ali vsaj "izumljen"....

Kranj ima za šest milijonov umetniških del! Kje in kdaj smo jih in jih bomo videli pa odloča en človek, ki ga pogodbeno plačujemo. Posluh za kulturo? Na sto metrih imamo dva zavoda za kulturo, ki sta si podobna le po tem, da se napajata iz naših žepov. Kranj ima gledališče kjer s programa snamejo delo kranjskega dramatika pa naša oblast niti pisne ne. Kranj je imel raziskovalca, profesorja ipd., ki ni vreden imena knjižnice, še kipa ne...

Zdaj pa bi mi rad župan in kulturni podžupan rada dopovedala, da je nekdo v Kranju dobil kip (ki je za povrh zastonj, nam ponosno pravi oblast) samo zato, ker je živel v času, ko je živel (tudi) v Kranju France Prešeren. In ffrancoska pobratena županja nam recitira o smrti na soncu....pa je naš France po temnih kotičkih praznil glaže, pisal pesmi in umrl v svoji ne ravno sončni čumnati. Zdaj pa so tuji umetniki (vsa čast in slava jim) zaslužni, da jih slavi Prešernovo mesto, ker so pač živeli v njegovem času?! Take vsebine svet še ni videl in če smo bili znani po Iskri pa šečem in kom,bomo zdaj po tem izumu naše politike....Kdo je dal idejo, ki je kip postala, je trapasto vprašati: ne bodo odgovorili.

Kranj se odpira mednarodno. Pa še kako: pred stavbo upravne enote in občine je ambasadorjev kolikor hočeš. Vsak dan. Čakajo na dovoljenja, da bi tu delali in živeli. Naš župan pa potuje lepo po svetu od Jekaterinburga do Colorado Springsa. Mi pa hodimo čez most kjer ograje ves njegov mandat ne zmorejo popraviti? Zakaj ne bi kipe mednarodno uspešnega Kranja postavili tam?

Kranjska kultura je fevd peščice večnih lastnikov javnega denarja. Kranjski park s kipi pa je samo posledica tega. V istem mestu na mednarodni filmski festival ne (z)more, noče, ne sme priti kranjski režider, ki ga pozna svet. O tem župan in podžupan in ostali ne govorijo. Tako pa delajo.

Park La Ciotat bi bil lahko kranjski, če se ne bi z njim slikala politika. Katerakoli, kadarkoli. Tako je pač njihov, naš pa....?

Miran Šubic, Kranjčan