O Botaničnem vrtu pišem že leta. Kot novinar Dnevnika sem opozoril nanj. In danes kot Trmator pišem o istem: o vrtu kot lepoti in o ljudeh, ki ga ne zmoremo ohraniti. Trapasto je skomigniti z rameni, češ: društvo je pač samostojno, občina nič ne more....Kakšna perverzna miselnost oblastnikov! Ko so se domislili političnega parka streljaj stran, so vse uredili. Fajmošter je posodil zemljo za petnajst let pa jih ni motilo. Čez toliko časa ne bodo več na oblasti, se bodo drugi s tem ubadali...Sto jurjev za to politično skrpucalo in sto jurjev za slikanje in postavljanje s Prešernovimi sodobniki oziroma kipi malo proč. Kjer so od nekod zopet privlekli granitne kocke, da se spomnimo Jelenovega klanca...

Poudarjanje ekologije, zelenja ipd. je mantra kranjske oblasti. Niso edini, vsako mesto hoče biti bolj zeleno. In kaj za to storimo? 600 kvadratov nekega vrta, neke dediščine, neke zgodovine, pustimo vnemar. Namesto, da bi iskali možnost, da ga povečamo, smo tik ob osnovni šoli najmlajše pripravljeni naučiti, kako se kaj uniči. Društvo je onemoglo kot vrt, leta naredijo svoje. Zato pa imamo župana, da najde rešitev, da se pogovori, naredi kar je treba, kajne? Colorado Springs pa Jekaterinburg pa...so njegova "prizorišča", Botanični vrt v Kranju, tako rekoč pod njegovo pisarno pa - dejansko stanje.

Kranj vodi "rdeča oblast", Podžupan, odgovoren za kulturo ipd., vneto snuje parke in postavlja kipe. Za malo "desnega" Franceta Pibernika ni bilo volje in ne denarja za kip, tuje literate nam zastonj nosijo tujci, mi pa se trkamo po prsih. Prihajajo volitve, ko bo naša oblast na prepihu. Meni je vseeno, ali je leva ali desna, ker imam srce na levi, rokujem se pa z desnico. Ni mi pa vseeno, da smo bratje s kavboji čez lužo, doma pa ne znamo naše dediščine urediti, obnoviti, zaščititi.

Botanični vrt je v stanju, ki ima primerjavo z našo splošno politično sliko: propada. Namesto, da bi nas družila mir, zelenja, nas razdružuje nemoč ljudi, ki upravljajo z 80 000 000 proračuna, nabirajo pobratime po tujini, doma pa ...... Prešernovo vrtnico morajo podariti dobri ljudje, da jo vrt ima.

VSI SMO BOTANIČNI VRT.

Miran Šubic, ki ne zna posaditi vrtnice, a zna ceniti ljudi, ki to znajo....