Julija 2005 je bil šef "gorenjskega trojčka" Janez Bohorič. Ki je vladal imperiju, ki je kasneje zapravil Savo, Merkur in Gorenjsko banko. "Naravni sovražnik"politično rdečega (bivšega) komunista je bil - bivši komunist Janez Janša. Takrat predsednik vlade. Ko sem ju presenetil med golfom na Bledu (fotografiral je tudi kolega Mirko Kunšič s katerim sva dobesedno trčila na Bledu), mi celo v lastnem časopisu šefi niso verjeli, da imam tako presenetljivo fotografijo. Isti lisjak med uredniki me je kasneje skušal cenzurirati in celo odpustiti. Ampak: vse to je zgodovina. Ko sem pred dnevi zvedel, da Janševa družina dopustuje v državni protokolarni vili, sem se spomnil blejske zgodbe in zadevo objavil. Z vsemi možnimi zadržki, a tudi z jasnim bistvom: ČE JANEZ JANŠA S SVOJIMI PLAČA ZA DOPUST V DRŽAVNI VILI TEJ DRŽAVI ZA TEDEN DNI BIVANJA PREKO 10 JURJEV, PRAV. DOPUSTOVAL NAJ BI NAMREČ TUDI LANI NA ENAK NAČIN. ZATO PRIČAKUJEMO DOKAZILA O PLAČILU OZIROMA PODATKE, KAKO JE POTEKAL "DOGODEK ZAPRTEGA TIPA".

Trma je lokalni medij. Nastal je in deluje tako, da je SAMO SVOJ, SAMOSVOJ, SAM SVOJ. Preprosto to pomeni, da je neodvisen. In še kako odvisen od tistih, ki nam zaupajo. In sporočijo kaj zanimivega. Zato sem ponosen, da se to zgodi prav Trmi. Ker me / nas očitno prepoznajo (po dobrem ali slabem - kakor kdo vzame zadevo)! Zato je odziv na zgodbo pač odličen. Kot je bil, ko smo daleč pred drugimi objavili - na primer - da bo Miran Pavlin postal direktor slovenskih nogometnih reprezentanc. Kot sem nekoč objavil, s kom in kje in kdaj igra golf predsednik vlade.

Zdaj je golf zopet v ospredju, ker je Janez Janša igral z mnogimi, ki jih je v političnem delovanju imel na nasprotni strani. Tudi Janeza Bohoriča, ki je želel ustvariti (kot Igor Bavčar, na primner) imperij v kapitalizmu kot je bil eden šefov "imperija" (podpredsednik vlade Socialistične republike Slovenije...) v socializmu. Zaključke si lahko ustvari vsakdo sam.

Jaz sem proizvod teh časov. Ker sem 40 let pisal Dnevnik, da bi doživel cenzuro v kapitalizmu kot je nisem nikdar v socializmu. Zato je nastala Trma, ki je - recimo bobu bob - predvsem "ego trip". Ki bo letos doživel 14 000 000 klikov. Tudi zaradi tega, ker znamo in upamo vprašati, kdo s kom igra golf in kdo uživa v državni vili na Bledu.

Komu služim(o)? Vsaj nečemu: tisti moji, naši, gorenjski lastnosti. TRMI.