Trma prejema različna "obvestila" o lastnini in poslih z nepremičninami, ki se jih lotevajo (tudi) člani sedanjega mestnega sveta. Zasebna lastnina in zasebni posli niso področje kjer bi Trma iskala svoje teme in bralce z njimi. Ko pa gre za bolj ali manj javne objekte in posredno javni interes ali javen denar, smo vedno na preži.

Kam torej sodi pogoreli Majdičev mlin? Je ali bo last družine Majdič/Gros kot nekoč, ko bo država po desetletjih končala denacionalizacijske postopke? Kakšna je vloga občine in države pri režimu zaščite stavbe kjer je prvič posvetila električna žarnica v Kranju? Kakšno igro igrajo novi lastniki mlina, ki so ga po do zdaj znanih uradnih aktih kupili junija, a niso želeli javnosti svojega lastništva in so ga v zemljiško knjigo skušali vpisati, ko je bilo tam že goreče pogorišče?

Je - na primer - mestni svetnik, ki kupuje nepremičnine ali se ukvarja z njimi kot podjetnik "enak" navadnemu občanu, ko pa lažje pridobiva informacije, ki so sicer lahko javne, a navadnemu kupcu težje dostopne? Vsekakor povezav politike s posli na tem trgu ne manjka. Pomembno je, kje bo šla cesta, kje se bo kaj gradilo in tako dalje. Kdor to lahko ve ali ima vpliv na to, lahko obogati.

V tuje denarnice ne gledamo. Nikakor pa nismo naivni in vemo, da so naložbe v nepremičnine povezane tudi z državo, občino, politiko. Majdičev mlin postaja zanimiv primer, kaj se nam dogaja pred nosom, a pojma nimamo o dejanskih okoliščinah in zakulisjih. Zato je toliko bolj ključno nekaj drugega: da deluje država za vse enako. Da pri tem ni pomembno, kdo je kupec ali prodajalec in kdo zasluži ali ne, ampak zakonitost poslov in zlasti posledic.

Ko tvoj objekt gori, se spomniš, da dejansko nisi storil ključnega koraka za uradno lastništvo!? No, vsaj čudno in zato Trma na to opozarja, ne daje pa nobene sodbe ipd. Vsi postopki so pod varovalko naše države, kajne? Zanesljivo pa po naši zaslugi Majdičev mlin (p)ostaja še kako zanimiv....