Ko sem lepega dne odšel iz podjetja kjer sem bil skoraj štiri desetletja, sem vedel, da se taj ne bom več vrnil. Ker me ne bi nikdar vzeli nazaj in ker nikdar ne bi šel nazaj. Pa so mi ob dejstvu, da ni skrivnosti na tem svetu, že s kranjske občine pisali, da bom s kom "sodelavec". Jok, brate - odpade! (prosto po filmu To so gadi) Nikdar niti pomislil nisem na to, uradniški posel je zame - prezahteven. Nisem sposoben sedeti ure in ure nekje v neki pisarni, težko prenašam komandno lestvico kjer je nadrejeni v bistvu "bog bogova" in za povrh: rad vedno vidim konkretne učinke svojega početja (napišeš tekst - objaviš tekst - prebereš tekst pa je zaporedne tega).

Sem pa skozi življenje spoznal, da je uradništvo tisto, ki je "ugrabilo" državo (tudi občino ali upravno enoto ali krajevno skupnost, da o vseh ustanovah ne pišem). Zato, ker ima neizmerno moč. Ker neprestano kombinira, koga bi kje izpodrinili, koga preskočili, koga eliminirali. Osnovna teorija pri tem je tudi praksa: Drugi nič ne delajo, jaz garam. Ker so drugi nesposobni, garam tudi zanje. Ker so šefi zanič, brez mene ne morejo. To je nekaj nepisanih pravil uradništva. V vsaki občini /tudi kranjski/ se župani menjajo, uradniki in uradnice ostajajo. Kdor ima bolj trpežno kožo in lažje kima nadrejenim, je bolj zavarovan. Tisti, ki si drzne pokazati kako drugo lastnost, je prej ali slej v nemilosti. Pa še dodatne posebnosti so: kimaj prejšnjemu županu in ko odide, takoj začni kimati sedanjemu - pa bo. Načelnost uradnika? No, ja: pred lastni prag z metlo! Tudi novinarska se konča pri plači, pogodbi, preživetju. Toda: novinarji smo vendarle na trgu (z izjemo uradnikov po statusu v zavodu rtv), uradniki pa so iz leta v leto bolj zajedeni v tisto telo, ki se mu reče država....

Zato je seveda prav, da ljudje še kako vemo, kako se menjajo uradniki in uradnice in kaj je temelj za te menjave. S kranjske občine počasi odhaja uradnica, ki je preživela vse te bitke (od županov od drugih nadrejenih, celo tečne novinarje je prenašala z uradniško temeljitostjo). Take menjave niso pogoste, v sedanji vodilni ekipi je relativno malo žensk. So bolj "trpežne" ali - trpinčene? Ne vem, vem pa, da tega ne bi zmogel. Ni vsak za vse, je pa vsak - zase!