Reklo, da se "iz dreka tort ne da delati" je usmerjeno na početja, ko kdo skuša sporne zadeve opravičiti z dobrim namenom. Nedeljska Dolga miza je za kranjske davkoplačevalke in davkoplačevalce vsekakor še v slogu naslova: ker direktor javnega zavoda molči o porabljenem javnem denarju in ker smo ob dogodku slišali, da ima "socialno noto". Res ne gre očitati poskusa, ampak...

KAJ JE SOCIALNEGA V TEM, da za mizo sedijo ljudje, ki niso zastonj pojedine plačali sami ampak morda država (primer JGZ Protokolarni servis) ali podjetje, ki sklepa z organizatorjem pojedine velike posle (ko bomo dobili podatke o tem, bomo točno vedeli, za kaj gre)!?

KAJ JE SOCIALNEGA V TEM, da se v zgodbo vključi občinski javni zavod z javnim denarjem? Je to morda le politična krinka dejstva, ki ga je mogoče povzeti takole: petkrat več je prejela zunanja sodelavka kot je celoten "čut za socialo" tega dogodka!?

KAJ JE SOCIALNEGA V TEM, da nesporno elitističen dogodek kranjske oblasti+z njo povezanega gospodarstva skušajo predstaviti kot "skrb za sočloveka v stiski", vsaj nekaj izmed 100 dobrojedcev pa za to isto poslanstvo ne prispeva niti centa!?

Meni je bilo ob tem mučno. Ne zaradi dobrega namena, Tudi zaradi tega, ker so se odlični kuharji zdeli le kot kulisa za "glamour". Še enkrat si upam zapisati osnovno misel: TAKIH DOGODKOV SE NE SME ORGANIZIRATI Z JAVNIM DENARJEM IN GA TROŠITI KAKOR SE PAČ ZDI DIREKTORJU JAVNEGA ZAVODA. TAK DOGODEK MORAJO PLAČATI UDELEŽENCI KOT JE TO NAVADA V TUJINI. IZ LASTNIH ŽEPOV, NE PREKO PODJETIJ, DRŽAVNIH ZAVODOV IPD. POTEM BO IMEL VSAJ SOCIALNO NOTO, KI SO JO SKUŠALI OBESITI NA DOLGO MIZO.

Da direktor javnega zavoda ne zmore niti odgovora, kdaj bo in če bo odgovoril na vprašanja Trme, je dokaz, kako močno zaslombo in oporo čuti. Kako tudi ne: za Dolgo mizo so sedeli tisti, ki so ga ustoličili...Dober tek!

Miran Šubic, urednik Trme