Kdor pozna Zorana Jankovića (in sam se štejem mednje vsaj delno) in je imel z njim opravka, kadar je dal besedo, potem resno jemlje njegovo zavezo Janji Garnbret: zgradil bo dvorano za športno plezanje v Ljubljani. In kje je "prestolnica" športnega plezanja v Sloveniji? V Kranju. Kjer pa nimamo dvorane.

Nekoč je Mercator kupil Živila. Branko Remic kot direktor pri tem ni pozabil, koliko let je podpiral kranjski nogomet. In je Zoran Janković kot šef Mercatorja dal besedo, da bo podpora ostala. In je. Znatna. Vedno, dokler je bil sedanji župan Ljubljane še šef najboljšega soseda. Ki se je po njegovem odhodu spremenil v - oprostite - "pozabljivca". Šef za sponzorstva ipd. je postal Kranjčan, član uprave Peter Zavrl. Ki je bil prej tudi v Živilih v samem vrhu. In z voljo slednjega je kranjski nogomet naenkrat doživel "rezanje sponzorskih sredstev". Ne za desetino, približno desetino nam je naš kranjski rojak milostno pustil...

Zato beseda (pa še javno povedana) ljubljanskega župana ni šala ali obljuba v prazno. Je zaveza, ki bi morala Kranju pomeniti - alarm. Če dobi Ljubljana dvorano za plezanje, kje bodo elitne tekme, kje bo vrhunec dogajanja? Ne bodimo naivni: v Ljubljani.

Župan Kranja Matjaž Rakovec je človek, ki živi s športom: konec koncev je pomemben funkcionar v vaterpolu, predsednik slovenskega hokeja. V Kranju je postavil luči v športnem parku po pol stoletja - drugi so jih le obljubljali. Pustimo ob strani, kako je potem nogometni klub prilepil klofuto občini in podžupana niso hoteli izvoliti v upravo...to je demokracija, kajne! No, zdaj je Kranj na izpitu iz hitrostnega plezanja - kdo bo prej uspel z dvorano!? Pa iz balvanov tudi, ker jih bodo podstavljali mnogi. Pa iz težavnosti tudi: kje vzeti denar za načrtovano (to ni nobena skrivnost) dvorano na Zlatem polju?

Ne vemo. Vemo pa, kako besedo drži ljubljanski župan. In tako je zlata kolajna iz Tokia postala prekleststvo za Kranj kjer smo (o tem ni dvoma) po mnogih kriterijih prestolnica športnega plezanja. Do kdaj?