Kranjski župan je razjezil jeseniškega s katerim sedita v svetu gorenjskih občin. Če je namreč za Jesenice in Radovljico (ta se je vključila v bitko dvakrat bolj ostro kot Kranj) prav in logično, da želita regijsko bolnišnico, je za Kranj to - narobe. Če bi sledili gospodu Blažu Račiču, seveda. Preprosto ne more verjeti in je prizadet in užaljen in odstopa in se ne gre več, ker je kranjski župan upal zagovarjati in poudarjati kranjsko bolnišnico in s tem (morda) kranjski interes.

Kaj pa gorenjski interes? Če bi šlo za posameznike, bi rekli: "Bolnišnico v mojo vas!" Ker jo ima vsakdo rad pred nosom. Gorenjska je v preteklosti postala domala edina pokrajina, ki regijske bolnišnice nima. Ljubljana preblizu? Mogoče. Ampak: če jo ima, naj o tem odloči stroka. In logično je, da mora biti bolnišnica vsaj približno dosegljiva vsem. Iz Žirov na Jesenice ali v Kranj ali Ljubljano - to je zdaj vprašanje.

Kranj ima Gorenjski muzej, Prešernovo gledališče, Športni center = vse najmanj regionalnih dimenzij. Kranj v bodočem regionalnem razrezu je in bo središče. Ali nam "pripada" bolnišnica, bomo pač zvedeli. Nekatere polomije nas česa naučijo: nimamo univerze kot smo jo želeli, drugi jo imajo, ker so znali stopiti skupaj (npr Primorska).

Če bi bil kranjski župan tiho, ne bi bil kranjski. In ne naš. In ne za nas. In ne za naše interese. Njegovo stališče je legitimno in pohvalimo ga lahko za to, da pri vsem tem ne govori o slabosti drugih ampak o prednostih, ki jih Kranj ima. Zato je poskus jeseniškega župana, da našega postavi na "na pranger" klavrna nemoč politika, ki bi rad bil všečen.

Kranj je mesto, ki je po vseh kriterijih primerno za regijsko bolnišnico. Ker se danes preko 80 000 ljudi (Kranj z okolico, da bo jasno) mora ob malo hujšem zlomu roke ipd. odločiti, kam - v Ljubljano ali na Jesenice. In tako že leta in leta...