Cenzura in novinar? Ohcet zagotovljena! Ampak: nikdar v 38 letih novinarskega dela nisem doživel takih pritiskov kot od leta 2016 dalje. Politika? Kapital? Šefi? Ne, vsi skupaj. Kajti včasih smo bili pač vzgojeni v socializmu, šolani v socializmu, zaposleni v socializmu = delali za socializem (in zase). In je bila "avtocenzura" pač vgrajena sistemsko in osebno. Nekoč sem se s pritiskom partije in oblasti resni soočil kot dokaj mlad novinar, ko nisem pisal po želji Henrika Peternelja (izvršni svet Kranja) in še koga v "davčni aferi". Skušali so mi "odvzeti" pošteno plačano parcelo za gradno moje hiše, ker sem se uprl cenzorju, ki je bil alfa in omega Kranja. Pa o tem kdaj drugič, ker je res odmaknjeno.

Ali je, ali ni vplival na moje šefe (Miran Lesjak, odgovorni urednik) kranjski župan Boštjan Trilar, ne morem trditi z dokazi. Lahko pa s - cenzuro ali njeno pojavno obliko, ki je še bolj perfidna: (p)ostal sem slab novinar, ki slabo piše, ki ne zna pisati in tako so "izginjali" teksti o telovadnici v Stražišču (prvi in edini pisal o zakilisju), telovadnici pri OŠ Stane Žagar (prvi in edini pisal o početju župana), da o drugih tekstih ne pišem. Ena od takih praktičnih demonstracij cenzure je bila posebej zanimiva, sodi v leto 2018. Takrat sem Trilarja vprašal (vse imam lepo dokumentirano) o izvedenih projektih raziskav javnega mnenja, ker sem domneval, da si je lahko kdo plačal predvolilno tipanje ljudi o volitvah 2018. Veste, kdo me je poklical? Trilar? Ne. Kdorkoli z občine Kranj kamor je romalo uradno vprašanje? Ne. Kdorkoli iz Ninamedia kjer so naročilo opravili? Ne. Poklical me je bivši šef Miran Lesjak in mi povedal, da o tem ne bomo pisali, objavljali pa sploh ne. Torej: nekdo je mojega šefa obvestil, kaj mene zanima in moj šef je preprečil objavo. Šef za etiko in proefsionalno novinarstvo mi je že prej zagrozil, da bom letel iz službe, če bom še pisal Trmo. Priznam: dvojna vloga ni bila ravno zgled, ampak: do nastopa nekega župana je Trma izhajala pet let!? In za primerjavo: član uredniškega odbora mojega šefa za etiko je pod psevdonimom objavljal dobro plačane tekste na portalu, ki je v posredni lasti države!? "I nikom ništa" kot bi včasih rekli...

Kapital danes brez ali v spregi s politiko doseže vse. To pišem zato, ker sem do 1.1.2020 bil pogodbeni sodelavec kranjske občine. In je tudi meni vsakdo lahko očital kar je hotel.