Ko človek že pomisli, da bo minil dan, ko bo državljan (imenovan bivši predsednik kar ni funkcija, je le od nas plačana sinekura...) Borut Pahor tiho kot je bil domala vsakič v vlogi pudlja Janševe politike, se oglasi. In tokrat takole:

Pomislite, on je čutil...in se ni odzval ipd. Res: s čem sem si zaslužil take izlive nekoga, ki ga ni motilo, da slovenska vlada o tako pomembnih in usodnih stvareh (če JJ in ostale beremo danes...) odloča tako rekoč z nogo med vrati, z bisago neuspeha na hrbtu in z volilnim porazom kot ga še ni bilo v rokah!? Ne, ker je narcis brez primere nekaj čutil, nič pa ni rekel oziroma naslovil poslanice ljudstvu.

1.

Takrat nas ta velikan rdeče buržoazije ni presenetil, danes pa tudi ne: do bolečine mora biti neznosno trpljenje ob opravičevanju zakaj je kot boksarski sekundant v desnem kotu ringa dočakal klasični k.o. njegovega borsa!

2.

Maziljeno koketiranje z javnostjo v tistem času je pomenilo molk. Bil bi dosleden, če bi molčal še zdaj, a ne zmore tega. Če je Janši mogoče in prav priznati, da po prebegu od ZK, Partije, zvezde, Kumrovca in Tita vsaj dosledno uresničuje svojo agendo, je ta nesojeni komunistek kaviar revolucije le lakaj. Oblači in slači in igra služabnika tistemu, ki mu jamči, da lahko paradira pred nami in molči, ko bi moral kaj reči in reče, ko bi moral molčati.

3.

Ne veš, kaj je bolj tragično in žalostno: to, da nam politik (katerikoli) posega v sfero spomina z odločitvijo, ki razburi ene ali druge ali to, da se oglasi nek državljan, ki ga bo zgodovina pomnila po pedofilstvu podobni javni izjavi ob nekem maturantskem sprevodu...Res zavržno.

PONAVLJAM: SLOVENSKA ZGODOVINA JE NAŠA. S TRAGIČNIMI IN SLAVNIMI DOGODKI. A VEDNO IN ZNOVA JO VSAK MED NAMI ČUTI KOT JO JE DOŽIVEL NA LASTNI KOŽI. BREZ UKAZA ALI ODOBRAVANJA SE NAŠ SPOMIN DOTAKNE TISTIH, KI SO PO PRESOJI VSAKOGAR POSEBEJ, TEGA VREDNI. ZATO PAHORJEM, JANŠAM, GOLOBOM IPD. VELJA SPOROČILO: NIHČE VAM NIKOLI NI DAL MANDATA, DA ODREJATE TUDI NAŠE SPOMINE. DA STE VLADALI, BOSTE VLADALI ALI VLADATE JE ENO, DA POSEGATE V NAŠA SRCA IN DUŠE IN SPOMINE PA NEKAJ, KAR SI LAHKO SAMO ZAMAN LASTITE.

Miran Šubic, vnuk partizana in sodelavca OF, ki pa sem skozi čas dojel in sprejel in se zavzel, da je svečo in spomin zaslužil sleherni človek kot mu jo prižge tisti, ki se ga spominja...brez politike, brez sovraštva - le s spominom.....