Cenzura na moji koži malo preden sem rekel zbogom mojemu delodajalcu sam od sebe, prostovoljno in po štirih desetletjih pisanja. Bil je predvolilni čas in sem na portalu Erar odkril plačila iz proračuna moje občine agenciji, ki se ukvarja z raziskavami, kako komu kaže na volitvah in seveda marsičem drugim...

1.

Vprašanja sem poslal na spletni naslov kot vedno. Zanimalo me je, kaj je dotična - recimo ji Nina - delala za občino in za kaj je bila plačana. Naslovnik: takratni župan kot zastopnik občine ipd.

2.

Ko sem na ekranu telefona videl izpisano znano ime, sem zaslutil "pranje glave". Zelo dobro se spomnim dialoga: LISJAK: Kaj pa ti sprašuješ občino? A ne veš, čigava je Nina? JAZ: S tem se nisem ukvarjal, a tudi ni pomembno, ker je predmet mojih vprašanj plačilo za storitev, ki jo je naročila občina in ni jasno, kaj je to bilo. Plačilo iz proračuna, to je dejstvo. LISJAK: No, nič ne boš pisal o tem. IN NISEM, PRIZNAM. PRVIČ, KER SEM BIL SOOČEN Z UKAZOM, KI NI DOPUŠČAL DVOMA. DRUGIČ, KER SEM BIL ČRNA OVCA ŽE DO TEDAJ: NESPOSOBEN IN ŠE KAJ - STA MI DOPOVEDOVALA MOJA ŠEFICA, BOGINJA POMLADI IN SEVEDA LISJAK.

3.

Izpadel sem - rit. Ki si ne upa. Takrat bi moral oditi pa še nisem mogel in znal. Pa so mi že prej neuradno znali veliko povedati o spregi Lisjaka z županom - a tega nisem mogel preveriti, ne dokazati. Zato to štejem samo kot možnost. Mi je bilo pa večkrat na različne načine predočeno marsikaj glede poročanja o občini Kranj in početjih te oblasti. Ko sem pisal o Trilarjevem predhodniku kritično, ni bilo pripomb. Toliko v pojasnilo čisto navadne CENZURE NAD NOVINARJEM KAKIH PET LET NAZAJ....Vprašaš občino, pokliče te pa šef...

4.

TA ZGODBA MI PRIDE NA MISEL VEDNO, KADAR KDO OMENI LISJAKA ALI NINO. TUDI V TEH DNEH MI JE. IN ZRAVEN VEDNO DODAM ŠE ŠČEPEC ZADOVOLJSTVA, DA SEM 1.4.2019 DEJANSKO ZNAL VSE TO IN ŠE KAJ PREKINITI, KONČATI, ODITI.

Miran Šubic, ki sem cenzuro doživel v demokratični Sloveniji....

ps

Danes naj bi imel moj nekdanji časopis še 15 000 naklade. Doživel sem čas, ko jih je imel 60 000. Ampak: to ni kaka obtožba ali sladostrastje "odpisanega". Če me namreč zgrabi tak občutek, pogledam in vidim, da so lepega dne Trma.si kliknili 64 000 krat, skupaj pa več kot 16 pa pol milijonkrat. Kajti tudi zaradi Trme in trme mi je Lisjag grozil z brco....Prav je imel.