Intelektualno dno Janeza Janše še ni doseženo. Morda nikoli ne bo. Toda: sem državljan Slovenije in javno protestiram proti temu, da predsednik vlade s svojimi "čivki" ustvarja vtis, da s tem predstavlja mene kot Slovenca, državljana Slovenije. Čeprav je pod te resnično intelektualca nevredne zapise podpisan, je - kot do zdaj - njegov javni diskurz drugačen od tistega, ki ni v taki vlogi in na taki funkciji.

O sovraštvu do knjig tokrat niti besedice. Pač pa nekaj o tistem, ki je nekoč z zdaj zanj osovraženimi knjigami prišel do oblasti. Ko so ga ustavili, jo je namesto po levi, ubral po desni. Dokler bodo taki ljudje na oblasti, je nevarnost, da bodo zopet gorele knjige kot so v slovenski zgodovini že in na grmade so jih metali tisti, ki so z ognjem in mečem širili vero in pobijali po vsem svetu vse, ki so ji nasprotovali in tudi vse druge, če je bilo treba. In na grmadah so goreli tudi ljudje.

Zapis predsednika vlade oziroma državljana Janše je svobodno izražanje tistega, ki je z ideologijo, ki jo danes sovraži, postal to kar je danes. To je dno človeške metamorfoze iz rdečaga politika marksistične veroizpovedi v to kar je danes: nevreden države, ki jo vodi po zaslugi demokracije in strankokracije.

Njemu sta bila stopnički do oblasti nekoč Tito@Kardelj. Potem je ubral drugo pot in postal edini živi Tito naše desnice. Nič narobe: vojska stranke stoji za njim. A v njem tli še vedno poraz, ker aso ga rdeči prečrtali in ni postal to, kar je danes pri rumenih, belih, črnih. Zato je logično, da bo sovraštvo netil naprej in dajal knjige na svoj seznam. Tiste knjige, ki jih je nekoč jemal za svoje Sveto pismo. In dodaja nove, ker je s knjigami mogoče kuriti sovraštvu med ljudmi.

Če imamo takega človeka med nami in tudi nad nami, je to ogledalo Slovenije. Ne tiste strankarske, tiste intelektualne. Če se je s čestitko Trumpu osmešil, se je s temle zapisom dokončno osramotil. KDO BO NOSIL POSLEDICE?