Peter Jančič (Janšev urednik Siol portala), Bojan Požar (Požareport), Nova24ur, Demokracija ipd. : Necenzurirano (Cirman&Vukovič&etc.), 24ur, Dnevnik, Delo,Mladina, Večer ipd. itd. - tako to zgleda na medijskem bojišču. Pljuvanja kolikor hočeš, naši nažigajo vaše in obratno.

Pri tem se mi zdi najhujša hinavščina. Da Peter Jančič kot kupljen urednik z moralnega prestola šimfa druge kupljene in prodane, je seveda prava podoba medijskega bojišča pri nas. Da Bojan Požar sebe ponuja kot moralno-etično novinarsko avtoriteto, ko pa ga stranka SDS kot "svojega" vabi na seanse v parlament, je seveda samo potrditev, kakšna je naša medijska krajina.

Mediji, ki bodo storili vse, da zrušijo vlado in tisti drugi in mi ostali smo ista zmes. Se še spomnite leve Republike, desnega Slovenca in drugih "objektivnih medijev" po osamosvojitvi? Odgovor nanje so televizije kot je Nova24ur, ki je dno dna. Ampak: nesporno je na drugi strani enako ali še huje. Kajti pri nas trg ni uredil položaja zasebnih medijev (bogataši so pokupili časopise, zdaj bi pa pomoč države...), država in politika in covilna družba pa ne zmore urediti nacionalne televizije: poskrbeti za njeno poslovno učinkovitost in kadrovsko transparentnost! To mora biti program brez reklam, a mora biti kakovosten in ljudje v tej hiši morajo trdo delati = neuresničljiv cilj, vsaj v Sloveniji.

Ko sem se lotil svojega medija (najprej neregistriranega), sem vedel dvoje: moje vzgoje, poklicne kariere, izkušenj in seveda tudi bolečih spoznanj se ne da izbrisati. Zato sem se odločil, da ne bom objektiven, nepristranski, nad vsemi ipd. - ampak bom proizvod vsega opisanega+vseh vplivov. Rezultat me zadovoljuje: Trmo berejo mnogi. Ločnica med plačanimi trobili in Trmo je ogromna, a ni nujna in sama po sebi dana. V bistvu jo določa odziv. Kaj je sreča pri vsem tem? Sem samosvoj (že vse življenje) in sam svoj. Ko bom ocenil, da ne (z)morem, bom odnehal. Nikdar pa ne bom odnehal, ker bi se bal, stisnil rep med noge ipd.

Tudi v medijih namreč velja: povej mi, kdo te plačuje in povem ti kdo si. Trme ne plačuje nihče. No, ja: razen mene.

Miran Šubic, urednik Trme