Sem poklican, da kot upokojeni novinar in še vedno bralec rešujem lastnike kot je Bojan Petan /Dnevnik ali Stojana Petriča/Delo, ki sodita med bogate ljudi? Nimam nič proti, nič mi nista vzela, zdaj pa bi mi rada kot davkoplačevalcu nekaj sunila iz žepa. Ker ne moreta plačati raznašalcev časopisa, naj bi jih plačala kar država preko pošte ipd.? Ko to berem in seveda sledim izjavam, se smejem. Je to sploh mogoče? Je.

Opala, kaj pa če bi najprej odšel lisjak, ki za svoje delovno mesto nima niti visokošolske izobrazbe? Če bi samkritično priznal svoj delež pri nakladi Dnevnika, ki je nižja kot kadarkoli? Lastnik+urednik imata v rokah vse vzvode oblasti pri mediju, ki je preprosto- nekonkurenčen. Objektivno in tudi subjektivno. Ker pada naklada in ker lisjak ni znal prelisičiti globalnih in naših trendov, časopis pa je vse tanjši in (subjektivno mnenje) vse slabši. To mnenje podkrepim na moč empirično: če želim kaj prebrati v Dnevniku o Kranju, imam težavo. Ker berem v glavnem predelana sporočila občinskih likaric lika in dela kranjskega župana. Nič ne uspem prebrati o anjbolj aktualnih dogajanjih in problemih kar bi me prepričalo o tisti kakovosti o kateri kvasi lisjak katerega delo je število prodanih časopisov.

Na tihem in potihem nas je odšlo veliko z Dnevnika. Ne presojam poslovne politike, še manj sem se kdajkoli vtikal v uredniško delo. Znam pa brati Dnevnik in vidim česa manjka. In zdaj naj bi jaz doplačeval zato, da bi skrbel za ostanke nečesa kar je bil časopis nekoč. Vse se spreminja, le lisjak in njegovi ostajajo? Je to logika trga? Da nekdo, ki je zavozil, še naprej vozi in mu gorivo zaradi domnevno višjih interesov - dolivam jaz iz pokojnine?!

Naj odide lisjak, ki je podpisan pod padec naklade in neuspehe. Nisem tako neobjektiven, da ne bi dojel, da so okoliščine bile in so take, da niso v prid mediju, ki je še pod Petanom&Lesjakom stavil na "slovensko prisotnost" - in pogorel. Bilo nas je 9 /devet/ dopisnikov nekoč. In nam je levite bral isti lisjak. Danes so morda tri dopisnice "polnokrvno" plačane za to, da kaj zvemo o svojih krajih in soljudeh.

Redno pa berem, kako hudo je neki urednici prikolesariti v službo. Ker je to seveda hud problem. Še bolj redno berem, da je treba nebodigatreba turiste ustaviti, preden zavzamejo Ljubljano. To so večne teme Dnevnika, ki je (na to sem bil vedno ponosen) levičarski medij. Vsi to vedo in vemo, le lisjak nam še naprej trobi o objektivnosti, profesionalnosti ipd. Ker se ne upa s trgom soočiti kot medij leve scene. Ker ni uspel najti nobenega recepta, da bi ustavil padec naklade. Zdaj kliče državo na pomoč...

Ker so moji zapisi vedno osebni in ne objektivni (to prepuščam gimnazijskemu maturantu, ki me je cenzoriral in discipliniral do aprila 2019...), dodajam še tole: SAM SEM USTVARIL SPLETNIK BREZ CENTA POMOČI IN REKLAM. IN TO JE KRANJSKI MEDIJ, KI JE (BIL) BOLJ BRAN OD DNEVNIKA, KI SEM GA PISAL 40 LET. TO SO DEJSTVA IN NANJE SEM PONOSEN. ZAKAJ JE TEMU TAKO, BO LISJAK ZAMANA UGIBAL - A SAM SEM KOT ZANJ NESPOSOBEN NOVINAR (VSE OBRTNE NAPAKE PRIZNAM ZA NAZAJ IN ZA NAPREJ) USTVARIL MEDIJ, KI JE BIL V SVOJEM OKOLJU PRVI PO BRANOSTI. ON JE ENEGA TAKEGA UNIČIL, SPRAVIL NA DNO DNA.

Preden sem šel študirat novinarstvo (a propos: naučiti se ga pač ne da....), sem bil raznašalec Dnevnika. Ker sem želel zaslužiti za svoje potrebe in ker mi ni bilo težko po šoli urico ali malo več dirjati naokrog in ljudem prinašati novice na dom. Točno, pravočasno, redno in tako kot so jih hoteli prejemati. Meni torej lisjak ne more čvekati o pomenu tega, da ljudje dobijo časopis redno, pravočasno ipd. To je ena od navad Slovenk in Slovencev, ki ji moraš slediti. A kaj, ko se raznašalci ne izplačajo in je Dnevnikov lastnik ne tako dolgo nazaj pohopsal distribucijo časopisov ipd. Kje so "njegovi" kioski? Se ne splačajo. Kje so "njegovi" raznašalci? Se ne splačajo. Kje so dopisniki ipd. novinarji Dnevnika? Se ne splačajo.

Njemu se splača dobro plačati lisjaškega priganjača, dolgoletnega valpta nad novinarskimi tlačani Dnevnika. Ker če plača njega, slednji uredi umazane podrobnosti in pobere desetino ali kolikor je pač treba.

TOLIKO SOI V ŽEP DALI LASTNIKI DNEVNIKA, ZLASTI BOJAN PETAN. PRAV, NJIHOVA PRAVICA JE TO. IN VERJETNO JE DROBTINICA VEDNO OSTALA TUDI LISJAKU, KI GA IMA PETAN UDOMAČENEGA IN NA POVODCU TUDI ZARADI TEGA, KER ZA TAKE LISJAKE BREZ IZOBRAZBE TRG DELA DELUJE SLABO... IN ZDAJ NAJ BI JAZ NJIM PLAČEVAL RAZNAŠALCA, DA BO DNEVNIK PRIŠEL DO MOJIH VRAT? PET MILIJONOV JE ŠE NA "LAGERJU"......