Veverice in veverički skrbijo, da jim je pozimi lepo in da preživijo. In znosijo skupaj plodove, jih shranijo - skratka poskrbijo že precej prej za zimske tegobe. Nekako tako je avgusta poskrbel naš rojak, kranjski politični veljak Jelko za svojo neprimičnino! Veveriček torej. Skrben in odgovoren do svoje lastnine tudi v tuji državi. Kamor je odhitel potem, ko je vsej slovenski (in vesoljni) javnosti povedal, da je Hrvaška lahko že jutri razglašena za "nevarno" (kar se virusa tiče) in seveda je natrosil v istem dnevu in prej potem še kup takih ocen, ki si jih lahko privošči o virusu pri nas in drgod najbolje obveščeni politik. Potem pa: Marijin praznik bo, vikend je bolj ali manj prosto - gremo na Hrvaško in pri tem pokažemo kln slovenski pogum: virus bomo izzvali tam kjer je začel razsajati mimo vseh prepovedi!

Jelko zaradi Hrvaške ni ničesar kriv in na misel nam ne pride pljuvati po Janševem človeku največjega zaupanja, ker bi to veselilo le nam drage sosede čez mejo. Slednji se gredo žurnalizem temeljito: Jelko še ni očistil bazena v četrtek, že so ga ujeli v objektiv in se porogljivo nasmehnili: "Nas ima za nevarne, potem pa naslednji dan pride k nam!" Priznajmo: vrhunska medijska poteza. Kdo ji je dal podlago!? Ja tisti, ki naj bi obvladoval medije. Opala: tu pa trčimo na nov medijski zakon, ki naj bi - če je verjeti nasprotnikom vsaj z leve strani naše medijske scene - škodil prav svobodi.

Zato je veveriček, ki je bil ujet v skrbni pripravi hiške na zimo, morda zadnja priložnost za dokazovanje svobode medijev. Kajti v prihodnje bi se v medijskem zakonu zlahka našel člen: "Prepovedano je zasačiti slovenske vladne politike pri dejanju, ki dokazuje, da delajo eno - govoriji pa drugo oziroma, da zanje velja nekaj kar sicer prepovedujejo državljanom." To bi rešilo tudi Jelkove zagate in ga še bolj utrdilo kot pridigarja državljanom, kot vest naroda, kot božje svarilo z vrha, kot človeka načel in načelnosti.

Sprejmimo že vse to, da nas sosedje ne ujamejo več "spuščenih hlač" (prispodoba a la Jelko)!