Utrujen po dolgi vožnji in tedenskem boju z ognjem. Jože Tiringer iz Britofa je bil del slovenske "ekspedicije pomoči" makedonskemu boju z ognjem. Kot pogodbeni član Civilne zaščite je skrbel za logistiko in tudi gasil, če je bila nuja. Pohvalil je naše gasilce, ker so znali pomagati in se boriti z ognjem.

"Primorski gasilci imajo potrebno znanje, kolegi iz Avstrije pač ne. Trudili smo se vsi, toda odloča pristop in znanje, ker gre za specifične okoliščine - veter je posebej pomemben. Lahko rečem: res znajo!"

Kaj pa domačini?

"Kolikor je kdo mogel, je pomagal. Dobri ljudje so to, a prizadela jih je huda nesreča. Tudi po zaslugi slovenskih gasilcev so bile obranjene hiše v nekaj vaseh. Mi pa nismo delali tako kot nekateri drugi, ki so ob 17. uri pač nehali, ker je konec delovnega dne. Mnogi slovenski gasilci niso poznali ure, ko je grozil ogenj."

Tehnika in človek proti ognju?

"Oboje je pomembno. Če bi imeli dva taka helikopterja kot sta v Sloveniji, bi bilo bolje. Njihovi stroji so se hitro pokvarili...Ljudje pa so seveda odločilni in lahko samo izrazim spoštovanje, kako so se tega lotili gasilci s Primorske: trezno, pogumno...pa je šlo nekajkrat za las!"

Kaj pa zdaj? Dopust?

"Ja, hčerki bosta končno videli morje. Sem utrujen, se bo prileglo. A moram ob tem pohvaliti tudi posluh mojega delodajalca, DARS. Omogočajo mi, da pomagam drugim....", je dejal Jože in ponovno poudaril, da se je v Makedoniji (ogenj ima razmere tudi 15x30 km) znova pokazalo, kako ljudje znamo priskočiti na pomoč - ne glede na državne meje in druge razlike....Tudi Kranj je torej nekaj dal v ta namen!