Darko Milanič : Siniša Brkič? Zlatko Zahovič:Robert Misja? Drago Cotar:Beno Fekonja?

Maribor: Kranj????

Za to gre. Za mesto, identiteto, pripadnost, več kot šport. Nogomet bo danes zvečer v Barceloni pokazal eno od plati. Katalonija kot Slovenija - samostojna? Z nogometom in samo z nogometom bodo to najlaže povedali vsemu svetu. Da si želijo lastno državo, ker imajo lasten jezik, ozemlje, narod...definicija države pač. Da o ozemlju ne govorimo: Camp Nou = bojišče = projekcija vsega, kar Katalonija hoče.

Maribor v Kranju? Nesmiselna primerjava s Katalonijo, drži. A obenem tudi možnost popolnega nasprotja. Pol kranjskih politikov potrebuje zemljevid, da pride do Športnega centra. Pol podjetnikov in drugih gospodarskih uglednikov nikdar v Športnem centru ni bila. V Mariboru je malo drugače. Kot v Splitu: pomembno je biti župan, a biti glavni v nogometnem klubu je težje, bolj ugledno, odmevno.

Kje je bil Triglav včasih pred Mariborom? Imel je koncept: jasno začrtan in izvajan. Zato so prišli naslovi v vseh kategorijah mladih (Triglav je eden redkih klubov, ki je bil državni prvak od U12,U14,U16,U18 + mladinski pokalni prvak)! Zato so prišli celo članski preboji, ki pa so bili vedno hoja po mukah, trpljenju in nikdar nadaljevanje naravnega procesa pri mladih. Danes je Triglav daleč od tistega kar je uveljavljal. Drugi so privzeli in prevzeli marsikaj, Triglav pa je opuščal temeljna pravila svojega koncepta. V delo z mladimi se ne vlaga več, ampak manj. Člansko vodstvo pa vodijo tisti, ki jim je osnovno pravilo kruhoborstvo.

Maribor torej danes zmaga za šalo? Ne bo šlo. Zato, ker igrišče samo briše vse teorije, koncepte in vse priprave, pogoje, denarje, funkcionarje. V tem je čar nogometa. El Clasico sem spremljal v živo vsaj petkrat, šestkrat. Triglav sem spremljal x-krat. Zato bom tudi danes verjel, da odloča igrišče. Povsod, od Barcelone do kranjske realnosti! In to je bistveno, zato imam(o) rad(i) nogomet.