Mirko Kunšič je na Pungertu odprl svojo razstavo. Fotografije in seveda spomini na čas, ki je tako blizu. In je bilo - kot vedno - veliko lepih besed. Kako tudi ne: umetniški dogodek v bolj ali manj zaspanem mestu je vedno dobrodošel. Pa sem za trenutek pomislil, da sem v Naklem - spregovoril je tamkajšnji župan. Pa še kdo - tudi ena od tistih občudovalk Mirkovih zapisov naših življenj. Prišli so njegovi bližnji pa še kdo. Bilo je prav prijetno, prijateljsko in sproščeno. Aja: "podbreška potica" je prišla še kako prav..

KOGA NA PUNGERT NI BILO? NIKOGAR, KI GA PLAČUJEMO V URADU ZA DRUŽBENE DEJAVNOSTI, DA O KABINETU ŽUPANA IN FUNKCIONARJIH NE PIŠEM. IZ ZAVODA ZA TURIZEM IN KULTURO SEM POGREŠAL TISTEGA, KI ŽUPANU IZ .... VEN MAHA, KOT PRAVIMO. PA JE ČAS DOPUSTOV, KAJNE? NI LJUDI. A IMAMO TUDI SLUŽBO ZA PROTOKOL, KI BI MORALA V UREJENIH OBČINAH OPOZORITI NA DOGODEK IN MORDA BI NAŠLI MED STO IN VEČ URADNIKI IN FUNKCIONARJI ENEGA, KI BI PRIŠEL NA OTVORITEV IN LEPO POZDRAVIL NAVZOČE. TAKO SMO BILI PAČ V NAKLEM, KER JE MIRKO IZ DUPELJ DOMA. ZDAJ BODO VSI REKLI, DA MORA ZA VABILA IPD. POSKRBETI ORGANIZATOR. BO ŽE RES, AMPAK NEKAJ DRUGEGA TUDI DRŽI: EMPATIJA DO SVOJEGA MESTA, DO NJEGOVEGA UTRIPA, DO DOGODKOV JE NEKAJ TAKEGA KAR IMAŠ ALI PA NIMAŠ. PREDVOLILNI ČAS JE ČAS, KO PRIDEJO VSI NA VSAKO "PASJO PROCESIJO", ZDAJ PA JE RAZSTAVA MIMOBEŽNA ZA TO OD NAS PLAČANO SRENJO...

Mirko Kunšič ni vedel in ne ve, da me je to zmotilo. Prav je tako. Ker sem pač tečen in siten in nergač in še kaj. On bi z znano mehkobo svojega značaja, rekel: "Pomembni so tisti, ki so prišli!" Ampak si ne morem kaj, da ne bi pomislil, da se v tem našem Kranju prevečkrat dogodki in ljudje in še kaj delijo - na naše in vaše, na tiste, ki si zaslužijo in tiste,ki si ne... Škoda. Veličina politikov in funkcionarjev se pri meni meri s posluhom za podrobnosti, drobce mestnega utripa in - najprej - za ljudi.

Miran Šubic

PS

Meni je na Pungertu vedno fletno. Ko lahko še kaj doživim, je to dragoceno. Pojdite tudi vi pokukat, kaj zmore objektiv Mirka Kunšiča. Če hočete, seveda.