Je mogoče, da je oblika jaška tista, ki nekomu prinese za pol milijona poslov - drugemu pa prepreči, da se za tak posel poteguje? Je običajno, da je posrednik pri prodaji uspešen na javnem razpisu pa čeprav zastopa proizvajalca? Je mogoče, da se cena enega izdelka tako spreminja zaradi različnih zahtev kupca, da je najdražji ponudnik po tej logiki najcenejši, ker ponuja več?

Je mogoče. Pri nas je vse mogoče. V sistemu javnega naročanja izginjajo milijarde evrov in se pojavljajo v zasebnih žepih. Sam sem bil soočen s tem, ko sem postal svetovalec župana in sem moral skozi (zame popolnoma nesmiselno in dejansko nepotrebno) proceduro in ni bilo dovolj, da sem ponudil svoje storitve in jih je nekdo sprejel....Zanimivo je, da sem bil zaradi tega tudi javno izpostavljen čeprav je šlo za (približno) plačo 2500 evrov bruto kar pomeni okoli 1500 evrov neto na mesec. Prav mi je, kajne? Ampak sem se nečesa naučil, vsaj to. Obenem sem prepričan, da sem pošteno zaslužil vsak cent in to lahko dokažem.

Enako je prepričana direktorica posredniškega podjetja, ki devet desetin svojih poslov opravi z dvem komunalnima podjetjema. Verjamem ji. Obenem pa seveda Trma sledi dejstvom, številkam in podatkom. Zato objavljamo zgodbo o vodomernih jaških kot "zgodbo kranjskih žilnih opornic": polna je pasti javnega naročanja in prepričan sem, da vanje padajo mnogi vsak dan kot nemški vojak v luknjo pred Petrčka... Sistem pač to prinaša. Če se spomnite dobave mask, vam bo to še bližje.

Nekaj je ob tem res in za mnoge vpletene bo čudno: zdaj Komunalo vodi nekdo, ki išče ustrezne in poceni izdelke, da bi podjetje bolje poslovalo. Ne vemo, če mu bo uspelo, nismo ne odvetniki ne tožniki Komunale in njenega direktorja. Je pa to dejstvo.