Nekoč je bil Vinko Hafner. Najmočnejši politik bivše države, partije, ureditve iz Kranja. Pa ne pozabimo Martina Koširja in podobnih vplivnih bivšega režima kjer se je vse zalomilo, ko sta lakomna postala Janez Bohorič in Jakob Piskernik in je bilo konec tranzicije - in Save, Merkurja, Gorenjske banke itd.

A vsaj imeli smo vzvode za premike. Bil je Kranj kot industrijsko središče neke dvajset in več milijonske države. Kje smo danes in kdo nas vodi? Župan=bonvivan z izleti po svetu in projekti, ki jih ta svet občuduje? Drugi mandat je preizkusni kamen. Pa ni bilo prej bolje, kje pa: raje slabše. Kranj je ostal brez identitete, zatohla provinca čudnih likov.

Tragično je, da danes "rdeči" nimajo koga poslavi v bitko na rdeči politični parket v Ljubljano. Eni nočejo, drugi ne /z/morejo, tretjih pa sploh ni. Smo ujetniki likov kot sta Grims in Stevanović po katerih smo postali - znani!? Grozljivo, res. Pomislite samo največjo stranko na oblasti: Kranju se je zgodila Bratuškova, ki so jo volivci zradirali, golobnjak pa vrnil nekam kjer zopet "dela biznis". Ker je njena politična kariera zmeden koristolovski projekt kjer ji je Brank Grims nasprotje s tem, da je tak od nekdaj. Kakšen? Tak, da nam je nerodno. In Zoran Stevanović, to ogledalo kranjske in slovenske duhovne&politične revoščine? Pogruntal sistem in iz njega črpa do onemogolosti! To je politični Kranj danes, to je tretje mesto v državi, to je Prešernovo ipd. mesto?

Trdim da ne, da smo vednarle sposobni česa več in bolje. Če je vrh občine solidaren z uradniškom, ki si dovoli odkrito preprečevati delo novinarju, ki ni "ubogljiv", je sporočilo že nevarno: gre za poseg v ustavne pravice in svoboščine in poskus ustrahovanja. Matjaž Rakovec se pod to podpiše in na kongresu SD verjetno v smehu pripoveduje, kako mo tud uspeva...?! Ne vem, vem pa nekaj: lahko si najboljši župan, politik in lahko občudovanja vreden, če nisi človek....potem nisi nič.

Zgodovina z bananami poslanca in kranjskega župana Grosa v parlamentu nam kaže, da smo desetletja v tej novi naši državi - eksotika. Zanimanje vzbujamo le še s početjem politikov, ki jih redimo desetletja in se kot pujski pri koritu odlično počutijo. Kaj pa mi, volivci, davkoplačevalci in "navadni državljani"!?

Odgovor je jasen: (so)krivi!

Miran Šubic, ki v tej državi nisem bil nikdar član nobene stranke. In ne bom.