Junaki v stripih počnejo vsemogoče stvari. In so zaradi tega junaki(nje). Ženskih likov ni toliko kot moških, Barbarella pa je tudi zaradi filmske Jane Fonda svetovno znana. Kranjska političarka žal ne bo deležna niti koščka tega. Ne zaradi "subverzivne dejavnosti" (torej razbijanja občine kjer je svetnica, hotela biti županja, tudi podžupanja...) ampak zaradi poskusov drobnih in manj drobnih prevar ljudi, ki naj bi ji bili glavni razlog za razbijanje Kranja.

Daleč od tega, da je ta in vsaka oblast v Kranju idealna. Da svetnica z Mlake nima prav, ko uperi prst v ta in on problem. Način pa kaže, da je bodisi brez politične pameti, bodisi podcenjuje svoje nasprotnike in celo pristaše. Pristaše? Koliko pa jih sploh je in kdo sploh so tisti, ki naj bi prepričali deset tisoč Kranjčank in Kranjčanov, da "gredo po svoje"? Ne vemo, ker kranjska "Barbarela" deluje iz - če smo malo zlobni - Šmarjeških Toplic....To so zdrsi, ki so morda samo napake. Ampak: ko kranjska političarka prizadevanje za ustavno presojo njenega početja oceni kot neustavno, se osmeši res popolnoma. In ko pobegne, preden mestni svet glasuje o njenem projektu k svoji podobi resne političarke, ki je sposobna tak projekt izpeljati, ne prispeva nič.

Jaz z našo "antijunakinjo" še vedno lahko spijem kavo in poklepetam. Konec koncev je njena vloga nejasna, ker k temu največ prispeva sama. In če se lahko pogovoriva čisto o vsem (kljub razlikam), o nečem ne bi mogel govoriti: o njeni funkciji "kranjske" svetnice. Če bi pred letom javno sporočila, da odstopa, ker se v Kranju ne vidi več ne v vlogi političarke, ne prebivalke, bi jo cenil kot resno opcijo neke nove rešitve. Tako pa je postala le antijunakinja stripa, ki se žal slabo bere: malo bi bila noter, malo pa zunaj...Preračunljivo ali samo - trapasto in zgrešeno?

Najprej mora politik pokazati vsaj malo načelnosti, Kranjska "Barbarela" je zdaj odstopila kot predsednica ene od komisij. Bo zmogla in bo odšla tudi kot svetnica v "svojo" občino in delovala kot bi terjala politična etika? Bomo videli. Dokler tega ne bo zmogla, ni stripa z njo kot junakinjo.

Miran Šubic, urednik Trma.si