Desetletja vodi slovensko SDS isti (nezamenljivi) voditelj. Enako je s kranjsko izpostavo naše stranke, ki je nesporna zmagovalka evropskih volitev. Toda: to so stvari, ki jih urejajo znotraj strank kakor pač terjajo njihovi akti oziroma članstvo. Demokratično ali diktatorsko (glede na zaletavanje v Tita kot jugo diktatorja na vsakem koraku), to je stvar SDS. V Kranju je ožje vodstvo te stranke od nekdaj enako oziroma vsaj podobno, le redki se prebijejo v krog treh družin /Grims, Kristan, Homan/. Pa tudi v tem ne vidim problema, tako pač delujejo.

V predvolilnem času boja za evropski parlament pa me je doletela fotografija iz škofjeloškega konca kjer je moj sorodnik skupaj z Brankom Grimsom (nekoč skoraj sosedom na Primskovem). Na vrhu enega od hribov v škofjeloškem hribovju je bil politik aktiven. In se je zapletel v klepet z mojim sorodnikom. Zakaj pa ne, celo z mano kdaj pa kdaj spregovori od dveh do petih besed naš svetnik, poslanec, nekdanji sokrajan!

Od Branka Grimsa se lahko danes marsikdo v marsikateri stranki uči politike. Oziroma njene obrti. Kako je treba na teren, kako je treba med ljudi itak čebljajo vsi. Branko je šel, dejansko. In nosil s sabo svojo "biblijo" oziroma knjigo, ki jo je napisal kot nalašč pred volitvami. Spotoma je znal pritrditi "vaškim stražam" ipd. početjem in - zmagal. Ker je politik, ki se je naučil veliko od svojega šefa. Zato je njegova izvolitev plod načrtnega početja in samo nadaljevanje vsega kar ves ta svoj političen življenjski vek počne.

Kranj nima boljšega politika od osamosvojitve sem. Seveda se nikdar ne bom in nisem strinjal z njegovo politično vsebino, a to je dejstvo. Od vsega začetka pojavljanja na tej slovenski sceni je ohranil konstanto. Zdaj je jasno, da je to povsem dovolj, da odhaja v Bruselj za nagrado, ker je tak kot je. Lahko ga odklanjamo, lahko se posmehujemo, lahko celo sovražimo (politično, ne osebno...) kar predstavlja, a nobenega dvoma ni, da je uspel in lahko vse tiste, ki so menjali stranke kot spodnje hlače, uči politike.

Branko Grims sam po sebi nadgrajuje svojega učitelja in gospodarja, ker je slednji moral najprej dobiti nogo iz partije, da je "spoznal resnico". Branko je proizvod političnega Kranja, ki žal zmore to kar bo odnesel v Bruselj in tam predstavil. On je dejanski produkt osamosvojitve, demokracije, novega časa. Žal ali na veselje. Zato velja, da se moramo pogledati v ogledalo. Ker v njem najdemo njega in še marsikoga njemu podobnih.

Zato bi jaz ogledalo razbil, če bi sledil načelom BrankaJanezaJanšeGrimsa. Ker skušam ravnati nasprotno, ga v tem ogledalu znam videti in dojeti. Koliko nas je, ki imamo njegovo energijo, da v ogledalo uvrstimo drugačno podobo Kranja, Gorenjske, Slovenije ? To je ključno in tu je zmagal. Čestitke.....

Miran Šubic, nekdanji sosed in vedno takooo daleč od takih