Butalec sreča Butalca s torbo in ga vpraša, kam gre in vprašani odvrne, da gre po svetu čevljarit. Se prvi Butalec začudi, ker nesojenega čevljarja še ni videl, da kaj takega počel: "ČE NE ZNAM, BOM PA DRUGE UČIL!" je eden najbolj slavnih butalskih odgovorov.

V Kranju smo doživeli lepo ponovitev: tisti bivši župan, ki ni izpeljal niti enega večjega projekta, zdaj naslednike uči in svari, kako se to dela!? Res je: zgradil je telovadnico, ki pa je danes v Stražišču pojem zgrešene naložbe! Žal: to so dejstva, ne etiketiranje, ne blatenje, ne....Pa je nekaj treba poudariti: nikjer ne piše, da njegova svarila niso prava, da se ne bo projekt sfižil, da ne bo evropskega denarja, da...! Torej: dobro, da ga imamo, čevljarja iz Stražišča in dobro, da mu kima drugi čevljar, ki ga je podpiral tudi takrat, ko se je vsa Slovenija zgražala nad pijansko nesrečo...

Kje je torej bistvo? Opisali smo ga (in sleherno trditev je mogoče dokazati) v zgodbi o stari podrtiji, ki najbolje opiše oba sedanja svetnika in prej oblastnika in tudi njuno upravo. Vsaj tisti del, ki je bil odgovoren za take šlamastike. Bilo bi grdo trditi, da bivši župan ve, kakšno upravo je podedoval sedanji in zato dvomi v njeno delo! Bilo bi nesramno kazatioi s prstom na tiste, ki so pač kimali do onemoglosti, ker imajo pač službe in plače in od nečesa morajo živeti. A bolj kot sta v upravo dvomila dovčerajšnja oblastnika Trilar&Velov, ni Trma še nikoli: šefico za pravne zadeve je doletel sum o nesposobnosti, od drugih pa je bivši župan kot na kakem sodnem procesu želel, da potrdijo, ali bo temu županu uspelo kar njemu ni...Zdelo se je, da gre za podton: ali ste še z mano, ali zdaj verjamete njemu, ki je zmagal na volitvah?

Čevljarja iz Stražišča imata v svojem dvomu prav: taka je naloga opozicije. A prej bi se morala spokoriti za grehe, ki niso več v kategoriji "kaj bo, če ne bo" ampak v kategoriji "škoda za Kranj" in tu gre za milijon(e).

Vrnimo se v naše Butale: joj prejoj tistemu, ki ga taki čevljarji učijo česarkoli. No, oprostite: razen lumparij....