Danes smo doživeli prvi dan drugačnega Kranja. In bo to trajalo lep čas. Potem smo doživeli še en udarec: preložena je seja mestnega sveta in tako bomo prikrajšani za kako zmerljivko, kak biser najboljšega pravnika, kakšno opravičilo...Ampak: dan je bil izjemen tudi po drugih stvareh!

Danes se lahko soočamo z mnenji in stališči, ki niso vsakdanja. Danes smo javno objavili nekaj kar v ta čas ne sodi. O tem smo trdno prepričani pa naj se kdo izgovarja na sarkazem ali pleonazem ali karkoli drugega. Trma je ponovno odigrala vlogo, ki si jo leta 2011 - ob nastanku - nismo niti upali predstavljati. Kranjčanke in Kranjčane seznanjamo s tistim, kar bi šlo sicer mimo njih. In si - poudarjamo že stotič in večkrat - ne lastimo nobenega monopola nad edino resnico ipd., ker si z branjem Trme lahko vsak ustvari sodbo. Danes je tudi dan, ko so (nekateri) svetniki in svetnice z odzivi Trmi zavzeli stališča. Drugi pa jih niso. Nič narobe: le bolj veseli bi bili, če bi nam odgovorili - karkoli. Da podpirajo izzivalca koronavirusa ali ne v njegovem "političnem diskurzu" (seveda smo tak diskurz v smešenju nevarnosti virusa, ki pobija ljud mi zaman iskali - sami smo krivi).

Danes je postalo dejstvo, da se politika ipd. ne dogaja po bifejih. Da ni mogoče ljudi "križati" brez pravice do obrambe (hvala gospodu Travnu za zrno modrosti, ki ga je dodal....), da ni mogoč naravnost pobalinski (in še kako za ugled Kranja škodljiv) odnos do resnih problemov. In da na koncu najboljši pravnik ne zna (dokler seveda ne dokaže nasprotno) niti ene skupščine sklicati....bifejska ne šteje! Tak poraz nekega samopašnega ravnanja ni zmaga nasprotne strani. Je samo dokaz, da nam Kranja ne bo urejal nekdo, ki je sposoben premagati koronavirus (kot lahko sklepamo), ne zmore pa napisati pravega vabila. In da ne bo pomote: vse to so potrdili lastniki iz sedmih občin, ne morda kdo na kakem forumu za sproščanje frustracij.

Jutri pa bo dan, ko bomo živeli z virusom. In seveda z "izzivalcem koronevirusa izpod Šmarjetne".In vsak se bo lahko odločil, kaj je težje in kaj lažje. Le o nečem se ne moremo odločati: o dejstvih. Lahko jih zaikamo, lahko jih ne priznavamo, le odločitve ne moremo sprejeti, ker preprosto so. Kot je v našem mestu in okolici 50 000 ljudi, ki nas lahko premaga virus in samo eden, ki bi ga šel dobesedno iskat v tujino....