Žal je dobrodelnost zvodenela ob spoznanjih, da prostovoljno in dobrodelno popravljamo napake države, ki ustvarja nove in nove siromake. Je potem logično, da naš župan ponudi dobrodelno akcijo, ki pa jo žal Kranj ne sprejema. Oziroma je bolj v znaku promocije oblasti kot učinka. Zakaj ne bi preprosto priznali, da nismo tako dobrodelni, da bi služili županovim "dobrim delom".

Dve podjetji, ki zaslužita iz proračuna preko 10 000 000 evrov sta omenjeni kot izdatna darovalca. Kako značilno: brez zneska, ki bi to bogato darilo opredelil. Ker se podarjenemu konju in dobrodelnim evrom ne gleda v zobe ali ker bi kdo lahko pomislil, da je vse to bolj predstava kot nekaj, na kar bi bil Kranj ponosen iz srca, ker pač v srcu vsi dobro mislimo...Mimogrede: oba darovalca s Kranjem nimata veliko - razen zaslužka!

Žal smo ljudem priskutili tudi dobrodelnost. Ker danes za pomoč prosijo vsi, se tisti res pomoči potrebni včasih v tem morju prošenj, akcij ipd. preprosto utopijo. In ne vemo več, kaj je naloga države, kaj občine. In zato je ena plat povsem nepotreben političen park slovenske himne in drugo županovo vihtenje kuhalnice v mestu za dober namen.

Kdor prejme evro, ki ga potrebuje, se ne bo strinjal s katerokoli in kakršnokoli kritiko. Preprosto zato, ker je vsak evro zanesljivo dobrodošel tistemu, ki je v stiski. A resnica je kot navadno - gola in bosa: če ves Kranj s stotinami podjetij in obrnikov ipd. zmore zbrati /rekordnih.../ trideset jurjev in pri tem "morajo" biti dobrodelni v Komunali ali v gostilni, ki jo ima v lasti županov "libling", smo vse prej kot dobrodelni.

Kaj je torej ta kranjska dobrodelnost prinesla? Vsekakor dober namen in slabo izvedbo. Oziroma: ni dovolj, da si nek župan nekaj dobrega zamisli. Treba je to tudi izvesti. Oziroma: ljudje moramo temu verjeti, kajne? In če pri vsem skupaj ne sodeluje niti odstotek tistih, ki bi lahko sodelovali, nas mora skrbeti za tiste, ki so vendarle nekaj prejeli na ta račun in za vse nas, ki ne zmoremo več.

Si predstavljate, da v sklopu te akcije mestni svetniki in svetnice odstopijo eno sejnino. ker v srcu dobro mislijo? No, to je pa moja domislica. Nisem župan, a se mi zdi dobra. Učinek? Podoben kot pri županovi....

Miran Šubic