Fukui pa Colorado Springs, Japonska pa ZDA sta blizu...daleč je Zabukovje! Brez krivičnosti: ne samo za "najslabšega župana mestnih občin Slovenije", tudi za tiste pred njim. Enostavno je to razumeti: lepo je rajžati po svetu za naš denar - malo manj je prijetno oditi nekaj minut vožnje stran in slišati jezne ljudi.

Problem Matjaža Rakovca postaja vse bolj očiten: nenormalno veliko potovanj iz Kranja in silno malo znakov, da je sploh prisoten na občini in v občini. Klasika za tiste, ki si privoščijo protokolarno življenje in manj veselja za tiste, ki bi radi premike na bolje. Da jih ni? Ni res. Župan je marsikaj dobrega naredil pa verjetno še bo.

Nekaj je ključno: od uresničitve obljub je toliko proč kot je Fukui na Japonskem od Zabukovja. Kje so vse dvorane pa postaja pa dom upokojencev pa...Nič od tega. Žal. Njegova uprava je nesposobna? Mogoče: ocene lahko damo samo glede na učinke. Na primer: mi nekam plačamo pet jurjev na leto za nekoga in nekomu. Za klima naprave v pregretih novih učilnicah pa ni (bilo) denarja.

Leta tečejo, kranj pa se opoteka od udarcev, ki si jih zadaja sam. Župan ni po naključju tako slabo (o)cenjen. Celo njegov politični potrčko - prej najhujši možni kritik - v kamero kot sramežljiva devica nekaj momlja, da bi ljudje raje videli župana v Kranju kot pa "gori doli naokoli". A to je samo finesa oblasti, ki vsak dan poskrbi za primerjave.

Nekaj je povsem gotovo: napovedane izboljšave kandidata Matjaža iz 2018 so postale Potemkinova vas župana Rakovca. Ni pa navidezna vas Zabukovje. Tam se ljudje vsak dan in redno ukvarjajo s problemi kot je prevoznost makadamske ceste ali voda za pitje in umivanje.

On pa prižiga olimpijski ogenj v Grčiji. Bilo bi smešno, če ne bi bilo groteskno.

Leto 2026 bo tukaj kmalu. In Kranj bo na izpitu. Do zdaj je v glavnem na teh izpitih padel. Dokazov pa kolikor hočeš in še bodo.

Za Zabukovje in ne za Fukui (pa nič proti pobratimom, da bo jasno...) sem

Miran Šubic, občan in davkoplačevalec izletov po svetu...