Ko je Zoran Stevanović (takrat še na čelu najbolj številčne svetniške skupine) lomastil po Komunali in še kje in "urejal stvari", je župan Matjaž Rakovec dokaj mirno pokazal svojo moč in vpliv. Ko je bilo treba istemu politiku (in še komu) pokazati, da je treba imeti večino 17 svetnic in svetnikov, mu je to pokazal še septembra. "Občina bi lahko dvignila nivo gospodarstva in bi potem lastniki objektov v mestnem jedru..." - take neumnosti je pač težko prebaviti z zdravim razumom, če nisi pač politik. Kako naj občina dvigne nivo gospodarstva in kaj to sploh je, ve samo tisti, ki si je še v začetku leta želel, da ga z virusom okuži kaka Španka... Toda: zmaga glasovalnega stroja župana proti lokalnemu (oprostite) "čvekaču tja v en dan" (ni mišljeno žaljivo, je le prispodoba), je eno - premagati močnejše nasprotnike pa drugo. Župan je dal košarico svoji stranki v kateri ne bo plezal do vrha (vsaj zdaj ne) in s tem podpisal pogodbo s - hudičem! Ta pa je v podobi tega lepega mesta, ki je največji zaveznik in najhujši nasprotnik.

Kanjon Kokre bo? Stanovanja za mlade bodo? Poslovna cona bo? Dom za starejše bo? To so vprašanja za leto 2022. Ko bodo volitve. Na polovici mandata pa takole: imamo župana, ki je veliko med občani - a tudi pri centrih vpliva ni brez veznik. Imamo župana, ki je Kranjčan bil in zdaj z vsemi dokazili je. Imamo župana, ki ga prave (politične) bitke še čakajo, ko bo treba ponoviti mandat. Brez tega pa je njegovo vladanje samo eno od vladanj v nizu županov, ki si jih nismo zapomnili. Ali pa se nanje spomnili po slabem.

Nekaj je zagotovo ostalo odprto: bo Kranj našel pot v medije še kako drugače kot z albanskimi priseljenci? Bomo kdaj doživeli, da bo tretja največja občina v Sloveniji enakopravno obravnavana kot npr. Koper kjer mediji delujejo malo drugače? No, tu pa pljuvamo v lastno skledo: Trma o Kranju poroča vsak dan, komentira in tudi "naklada" vsak dan - a čakamo na več informacij, na več pobud, na več sodelovanja. Ni lahko. Smo pač provinca kamor pa so nas umestili Rakovčevi predhodniki in preskok drugam je hudičevo težak. Pa še napije se ga ne novi župan, ne razbije avta in ne zmerja policajev z "mucki".

Manjkajo mu torej velike bitke, da bi bil velik - general = župan.