Sam sem velikokrat zapisal, da osebno ne bom volil nikogar, ki tvori sedanjo kranjsko oblast. Razloge sem že navedel, a jih lahko strnem: razlike ne vidim, ker vsi delujejo kot dobra trgovska združba kjer si delijo to in ono glede na število rok, ki gredo potem v zrak ali na tipke pri odločanju. Trdim pa, da se razlikujem od njih.

Trenutno se zopet vračamo v predvolilno tekmo, če to sploh je. Veliki zmagovalci velikih bitk so to postali tudi zaradi premaganih, poraženih. Veličanje sovražnika koristi tvoji veličini. Zato Kranj tako potrebuje "antiRakovca" kot je leta 2018 "antiTrilarja" oziroma nekoga, ki ne bo naredil enakih ali istih napak.

Pa obstaja nasprotnik, ki bi Kranj uvrstil v normalne politične okoliščine kjer gre za spopad dveh, treh z vsaj približno enakimi izhodišči za zmago? Z vsem spoštovanjem do zdaj znanih kandidatov (kandidatk sploh še ni...) in z vso previdnostjo do zdaj še neznanih: kaj imamo? Nasprotniki sedanjega župana so žal v tem mestu in tem okolju ali dobesedno neznani ali pa znani po ne ravno priporočljivih početjih. Je župan "čist"? Ne vemo, a ob vseh prizadevanjih nasprotnikov, da prepričajo v nasprotno, je do zdaj (z)manjkalo dejstev, argumentov. Šibka in impotentna opozicija pa ne veliča župana, nasprotno: zdi se, da jih obvladuje brez posebnih težav...Videz ali stvarnost? Ko bomo dobili in če bomo dobili izzivalko/izzivalca z realnostjo zmagovalke/zmagovalca, bomo Kranj premaknili malo naprej.

Osebno sem zadnja leta čakal na prepih, dobil sem zatohlost - tako Kranju znano i uveljavljeno lastnost zanikrnih provinc z njihovimi ustaljenimi gnilimi odnosi in razmerji. Kje je tisti Kranj, ki bi ga želel? Jasno: nimam iluzij, da mi ga lahko ponudi ta politika - v njej je trgovskih dušic, ki so na prodaj, preveč. Zato sem - če pometam pri sebi na domačem pragu - neskončno vesel, da je Trma kot medij o(b)stala. In sam z njo. In da neprestano večamo številko bralk in bralcev. Kaj bi še hotel več?

No, bi - tole: da Kranj postane zrelo politično okolje s spopadom za najbolj vidno funkcijo, ki bi nas zanimal. Tako se nam obeta postana jed!

Miran Šubic, ki se bojim provincialnosti kot hudič križa