Imam 60 evrov, torej lahko jem nedeljsko kosilo/večerjo od 15. do 21. ure sredi Kranja za "dolgo mizo" tistih, ki tjha pridejo oblečeni "ekosproščeno"...Neslanosti ob prvem kulinarčnem dogodku se začnejo že z vabilom. Zdaj pa najprej o užaljenosti: z naslova visit.kranj (Zavod za turizem Kranj) na Trmo ne pride nobeno vabilo, drugim kolegom novinarjem pač. Ojoj, podrl se je Vodovodni stolp, ker Šubic ni dobil vabila pa je zdaj užaljen - pristajamo na tako formulacijo vnaprej. Ampak: če mediju, ki ga dnevno tako ali drugače berejo tisoči, ne nameniš niti klika za pošiljanje vabila, si pač kranjski javni zavod, ki živiš od proračuna, ne od iztržkov...

Pa bo marsikdo pomislil, da gre za kritiko kar tako. Res? Kaj smo naredili s kulinarično vizijo kranjske klobase? Po kateri smo poznani in jo lahko pojemo brez "ekosproščene obleke"!? In kdo bo vizijo kulinarike sploh ustvaril? Morda Klemen Malovrh ali kdorkoli drug od tistih, ki so na bolasti tako ali drugače? Smo edina občina kjer prvi uradnik daje pobude za filmski festival, njegovi uradniki pa berejo na Trmi, kaj se jim dogaja - na primer - v vrtcih ali kako je nastala "nevidna šola"!?

Neokusna jed pri dolgi mizi je takale: malo ekologije (čeprav res ni povsem jasno, kaj je zelenega v tem, da pač porabijo zelenjavo ipd. domačih pridelovalcev, ko pa so bio in eko pravila znana...), malo sociale (pasulj za brezdomce financiram, ko se bašem s štirihodnim menijem...no, to pa je res neokusno) in še pretenzioznost "kulinarične vizije"...

Gospod Malovrh, dovolimo si pripombo, da so kulinarična stvarnost jetrca na Laborah, v znani gostilni ob cesti. Zato je nerazumljivo in nelogično, da javni zavod ne zna in ne zmore in ne upa doma in širše povedati, da je tu doma kranjska klobasa. Ni dovolj fino? Šik? Zeleno? Je pa naše. Kulinarična vizija se lepo sliši, meni pa zasmrdi po študijah, ki bodo na koncu morale omeniti tudi govejo župco pa tenstan krompir, kaj moremo.

Vse priznanje vsem, ki sodelujejo pri tej novosti, ki zame pomeni samo (žal) poskus, da Kranj prisede na vlak kjer že sedijo Teden restavracij, Odprta kuhna ipd. dogodki. Kranj je z dolgo mizo lahko na tem vlaku in verjetno se bo dalo peljati, ampak tale prva ponujena pojedina je zame neokusen "ajmoht" sestavin, ki skupaj ne sodijo....

Miran Šubic, ki - priznam - rad pojem kaj dobrega ... (izbor prepuščamo vsakomur posebej)

ps

info@trma.si