Kot že zapisano: v srednjem veku bi me kot čarovnika zažgali na grmadi, ker vidim v - prihodnost! Pobeg Branka Grimsa z dveh sej kjer bi moral biti (kot od nas plačan politik) smo napovedali, ker je to (poniglava) taktika tistih, ki so - na primer - nekoč prisegli okupatorju, zdaj pa bi bili radi na drugem bregu zmagovalcev! Kako bo stopil pred mestne svetnike in svetnice in kako pred svoje volivce, je njegova stvar. Umik ali pobeg ali rep med noge je taktika politika, toda kaj pa človek Branko? Kranjčan Branko? Kaj pa meščan Kranja Branko?

To so ključna dejanja, ko gre za obstoj: zdaj pa je dejansko obstoj naše mestne občine na preizkušnji. In pri tem vedno odločajo ljudje, vedno so osebnosti ključne. Zato je "bežanje" zaradi kakršnihkoli interesov res mučno obnašanje, res tragičen odnos politika.

Pobeg s scene je za politika dokaz, da ne zmore transparentnosti. Če se je v Ljubljani SDS odločila, da bo za razbitje in mora njen poslanec slediti temu, nič narobe. Naj po pove, naj to pojasni, naj se sooči sam s sabo in svojo politiko in svojim - jazom.

Kranj bo ostal tak ali pa spremenjen. O tem ni dvoma. Naj pa vsak v tem času analizira vse svoje odločitve in ravnanja. Kajti ne gre za politiko, gre tudi za človeško plat celotne zgodbe: nihče nikogar ne more prisiliti, da ima rad lastno občino, kraj, soljudi.

Če me zdajle vprašate, česa manjka Bitnjam kjer živim, je spisek dolg. Morda daljši kot na Kokrici ali Mlaki! In tako bo v vsaki KS v Kranju: mnogo potreb imamo, naslovnik je samo eden - občina. In če me zdajle vprašate, ali želim svojo občino ali drugačen Kranj, sem jasen: Ne. Kranj ima svojo moč, ima svoje prednosti in ima svojo prihodnost.

Najmanj pa sem za projekt za katerim stojita dve političarki, ki žal po moji oceni nimata ugleda in tako legitimnosti. Zakaj? Zato, ker sta s svojo politiko do zdaj to dokazali.

"Grimsovanje" je pobeg pred odgovornostjo politika na primeru nove občine. Zato odklanjam sleherni tak način prevare volivcev. Zato je projekt nove občine prinesel tudi nekaj dobrega: vsak se je in se bo pokazal kakšen je!

Miran Šubic, urednik Trme