Ko smo začeli s pregledom (jasno: je subjektiven, naš in ni absolutna doba in resnica, dopuščamo tudi druge in drugačne ocene) dogajanja v Kranju v času županovanja Matjaža Rakovca, smo se omejili na - dejstva. Bolje rečeno na: objekte. Na zgrajeno, postavljeno, kupljeno. Ker ga ni župana, ki je/bo vse naredil kar si je zastavil ali obljubil - so pa razlike očitne. Rakovec se ga (še) ni "nažrl" in se zaletel z občinskim avtom, zmerjal policiste in reševalce....razlika je morda banalna, a očitna. In Rakovec je že ob prvi kandidaturi najavil, da se dejanske posledice (dobrega ali slabega) dela vidijo v drugem mandatu. Res je: odhajajoči župan Trilar je v histeriji, da bi naredil vsaj nekaj, podpisal dve škandalozni pogodbi o gradnji telovadnice pri šoli na Planini in o vzdrževanju zelenic pa še kaj bi se našlo....

Rakovca še nis(m)o zalotili pri megalomanstvu, a tudi on ima še precej nalog in ciljev. Nekaj je gotovo: ni izključujoč in zato mu kredibilnost samo raste, če so na drugi strani Trilar&Stevanović&Velov kot predstavniki "napadalcev na Rakovca"! Kajti opozicija je nujna in dobra in temelj demokracije, če zmore svoj nadzor izvajati brez nagajivosti, pobalinstva, poceni političnih točk...Tu pa so za zdaj nasprotniki sedanjega župana še v zadregi: male Pirove zmage in veliki stvarni porazi so za zdaj njihova značilnost.

Jasno pa je, da je županska funkcija preveč mamljiva, vpliv prevelik, proračun pa ogromen - in to je prostor za igre in igrice. Če si res lahko česa želimo čez dveti, je to boj za funkcijo med dobrimi kandidati/kandidatkami. Dobivamo politične namige, da bo pravi izzivalec morda - izzivalka....Ni pomembno: čakamo! In seveda prosimo vse vas, da imate dober spomin na narejeno, obljubljeno, zgrešeno ipd.