Politika je posel. Kdor tega ne dojame, je naiven. Vsaka funkcija pomeni stolček, stolček pa vpliv. Ki se ga da unovčiti. Zoran Stevanović je presenetil vse, ko je za poslanca kandidiral na Jesenicah in ne v domačem Kranju kjer sedi v mestnem svetu. Državni razrez volilnih rezultatov mu prinaša kakih sto jurjev na leto. No, njegovi stranki. No, ja: ste kdaj zvedeli, kdo je njen sekretar, kdo je podpredsednik, kje je bil ali bo kongres ipd.? Težka bo, ker je stranka dejansko njen predsednik. In strankin denar je potem čigav? Človek, ki je na spletu označil, da je zaposlen v mestnem svetu Kranj, se je pač zmotil. Ali zlagal, zaradi vtisa? Tisti fičniki so malenkost proti poslanski plači, ki pa je vendarle ni bilo. Je pa lahko županova, kajne? Pa gremo zopet v Kranj kjer čakajo ljube občanke in občani, da mu to omogočijo. Ker je poleg navidezne službe v mestnem svetu pač bila realnost bivšega policista postavljanje ogrodij za adrenalinske parke, da bo jasno! Živeti od politike, to je sen vsakega populista.

Ko je Igor Velov načrtoval prvi prodor v državni svet, je imel "na vajetih" Boštjana Trilarja, ki mu je "ureidl" 12 glasov podpore v mestnem svetu. Zdaj naj bi jih imel zopet, le pogrnil je kot kandidat za svetnika. Pa je šel skozi v Tržiču kjer lik in delo kranjskega politika obožujejo do te mere, da sploh ni imel protikandidata. Pošteno: je pač edini, najboljši. Politika ima za orodje demokracijo: glasovi so njemu v prid. Inboj za kakega jurja mesečno v denarnico je legitimen način preživetja. Če odmislimo znano zgodbo, ko je v svojem stanovanju oddajal postelje desetinam albanskih delavcev (in po naši objavi to prenehal...), je to prihodek, ki ga prinaša državni proračun. In tudi on bo zdaj kandidiral za župana. Ne v Tržiču, tam ga vidijo kot državnega svetnika. Zopet bo dober Kranj in vsi mi, ki smo mu seveda stalno v mislih...

Politika je obrt kjer je dovoljeno marsikaj. Prepovedano ni norčevanje iz ljudi. Prepovedana ni demagogija in še manj je pod prepovedjo laganje. Najmanj je prepovedano, da kot pravnomočni obtoženec za kaznivo dejanje, kandidiraš za oblastne funkcije. Je pa to nagnusno. Razen tistim, ki so sposobni slediti takim politikom in jim pridno skrbijo za polne riti.

Poudarjam: za denar gre. Za vpliv gre. Mi pa smo njihova orodja. Če na to pristanemo. Jaz že ne.

-

Miran Šubic, volivec v Kranju ....ne na Jesenicah, ne v Tržiču....