Tri dame so rekle: ne gremo se več. Podobno je (prisiljen pod težko dejstev) odločil še en svetnik in skoraj čez noč se je igra "štiri v vrsto" spremenila v politično realnost Kranja. Ko iz neke liste tako ali drugače odide dve tretjini njenih svetnic in svetnikov, je to politični pretres kot ga Kranj že dolgo ni doživel. Izdaja? V politiki pogosto uporabljena beseda, a v tem primeru zagotovo ne čisto prava: dva sta odšla iz "nepolitičnih razlogov", dve pa sta z odhodom dali vedeti, da imajo ženske v politiki prav tako po en glas kot moški in da imajo tudi (svojo) pamet. Do zdaj je zadoščala pamet politika, ki si je dal plačati oglas, da ga podpira 91% ljudi v Kranju. Že mogoče, a odstotek v lastni politični skupini se je dramatično znižal. Čez noč in nenadoma.

Zoran za Kranj je tako izgubil na politični moči. Kako je to mogoče, če pa so volivci prav to listo tako dobro ocenili in volili? Razlog je mogoče ponuditi realtivno zanesljivo: politika "jaz pa jaz", poudarjanje "naj pa naj" ni sedla niti tistim okoli njega, kaj šele širšemu krogu. Ampak: o tem bo več znanega 2022, ko bomo zopet odločali, komu verjamemo. Tragično pa je, če neka lista (torej ne stranka kjer so stvari bolj jasne) doživi tak kadrovski osip, če ostane predsednik skoraj sam. Pa je tudi tu logika: kjer je ego nekoga prevelik, ni prostora za druge.

Ženski, ki sta izstopili, sta sporočilo poslali jasno: ne bova več poslušni glasovalni mašinici, ker imava svoj jaz. Verjetno bi tako ravnanje oziromatak pristop pozdravili še kje kjer strankarska ali druga disciplina duši politično pestrost in osebno samostojnost. Zgovorno pa je, kje je počilo najprej in temeljito. Tam, kjer je eden bil čez vse in ne za vse. In zdelo se je, da dela samo še v korist svoje škode.

Če kaj poznamo vpletene, ne bo šlo brez teorij zarote in podobnega. Kdor izgublja, se lahko jezi. In zato tudi v tem zapletenem času boja z drugim sovražnikom želimo v kranjski politiki več strpnosti in predvsem razuma. Ne pozabimo, da je v še aktualni sestavi 17 žensk in 16 moških. Torej?