Ko se pogovarjamo z enim od odgovornih za boj proti virusu in posledicam, ima polno glavo skrbi. Kaj vse je treba storiti, za koga vse poskrbeti. Tukaj, v Kranju! In direktorica doma upokojencev s svojimi zaposlenimi ima na skrbi najbolj ranljivo skupino ljudi, preko 200 jih je...Kakšno odgovornost nosi šele ona?

Kranj ima že več kot 100 prostovoljcev, prostovoljk. Tistih, ki niso širili dvomov o paniki, tistih, ki niso sarkastični o virusu, tistih, ki ne pišejo anonimk ali obtožb o tem in onem, tistih, ki hočejo pomagati.

Vojna iz ljudi izvabi najboljše in najslabše, uči zgodovina. Nisem pristaš pretirane rabe vojaških izrazov, še manj dramatiziranj (tudi tistih, ki jih žal proizvaja oblast), a tudi za to krizo lahko zapišem enako: eni bi si gradili politično kariero na nesreči, ki nas je zadela in nas bo prizadela tudi kasneje, ko bomo virus pregnali. In zato je treba biti ponosen na stotnijo in več ljudi, ki že pomagajo someščankam, someščanom, vsem v občini.

Zato smo lahko močni in zmagovalni. Zato je virus izkušnja za vse. Žal tudi za take, ki so ga najprej podcenili, ker sebe precenjujejo. Njihove sodbe so vedno polne lažne samozavesti, nepreverljivih ocen in sodb, celo obtožb. Čas jim vsak dan zapira usta, ker dejstva pač so taka kot so: neizprosna.

Trma je v tem času na voljo slehernemu, ki želi pomagati v času virusa. Kranj je s svojimi ljudmi zagotovo dovolj močan, da ga premaga. Brez politikantstva, brez zastrupljanja ozračja, ki ga dihamo z maskami na ustih. Včasih so najbolj uporabne proti strupu, ki ga ljudje trosijo z jeziki....Žleht jeziki! Bodimo zdravi!