Samo svoja POMENI, DA NIMA LASTNIKA, KI BI ODREJAL VSEBINO.

Samosvoja POMENI V DOBREM IN SLABEM IZVIRNOST, VSAJ DOMIŠLJAMO SI TO.

Sama svoja POMENI, DA VPLIVOM NE SLEDIMO. NE REČEMO PA, DA JIH NI.

V teh dneh marsikdo vpraša, če se ne bojimo posledic naših objav!? Se bojimo, vsak človek se boji. Samo morda ne v klasičnem smislu bojazni pred močnimi, vplivnimi. Meni in mojim so že stregli po življenju. In zato je bojazen morda drugačna - usmerjena k spoznanjem in strahu glede časov, ki jih živimo.

V teh dneh je marsikdo prepričan, da smo dobro plačani on nekoga, da pišemo o nekom dobro, o nekom slabo. Ne moremo prepričati nikogar, da to ni res - ampak pišemo dalje. Po svoje. Dobro? No, ja: julija 2021 beleži Trma rekordne odzive bralcev in bralk svojih vsebin. Dovolj? Nam vsekakor.

V času pisanja v partijskih časih so pritisnili name tako, da bi si ne mogel rešiti stanovanjskega problema, če bi se bal. Ali pustil ustrahovati. Potem je prišla demokracija in me je moj urednik (sicer dežurni varuh novinarske ipd. etike, če mu verjameš) na najbolj poniglave načine cenzuriral. Imel je pravico. Najbolj mi je ostal v spominu po tem, da mi je dal roko....in potem požrl dano besedo. Ali pa po tem, da me je skušal kaznovati še preden je moje (novinarsko) dejanje preživelo policijsko - tožilski preizkus pravne države. Ko sem ga seznanil o tem, kako se je (z)motil, se ni niti opravičil. Med tem pa medij, ki ga ureja, tone iz dneva v dan bolj kar me žalosti. Veseli me pa, da moj/naš medij bere vse več ljudi.

Trma je slovenski medijski fenomen. To pa podpišem kadarkoli. Niti centa še nismo prejeli, zaslužili, dobili. Pa imamo tisoče, ki nas berejo. Jutri jih bo morda manj ali pa več. Ampak: mi bomo še pisali. Za to svobodo pa se moramo zahvaliti dvem lastnostim: človek ima pokončno ali pa upogljivo hrbtenico in človek si bralce pridobi s tem, kar piše.

Plačani smo z branostjo, bojimo se slabih ljudi.

Miran Šubic, univ. dipl. novinar - urednik Trma.si