Ko so mestni svetniki kranjske oblasti zavzemali stališče do izjave svojega svetniškega kolege Zorana Stevanovića, je bil njegov odziv precej žolčen. A to je politika: eni so na tej, drugi so na drugi strani.

Ko javno objaviš zgodbo o šolarki in dobiš potem reakcije v obliki izjav, stališč, ocen in zlasti tudi dejstev, moraš biti odgovoren. Do šolarke, ki ti pride prav za tvojo tezo o nepotrebnih maskah (takih razlagalcev je sicer pri nas veliko in vsak ima pravico do tega) oziroma - do svojih otrok. Če jih morda imaš, če morda še hodijo v šolo, če v svetu odraslih pač iščejo zglede in avtoritete. Ni nujno doma, kjerkoli. Ker si vedno lahko predstavljaš okužbo svojih najbližjih z virusom ali čemurkoli in nujnim vprašanjem: ALI SEM STORIL VSE, DA SE MOJ OTROK NE BI OKUŽIL, DA NE BI BIL BOLAN, DA....? VPRAŠANJE VSAKEGA STARŠA MED NAMI JE LOGIČNO, NUJNO, LAHKO TUDI TRAVMATIČNO.

Naša oblast je z zmedenostjo navodil, z omejitvami kar tako in z ukrepi, ki se jih oblastniki sami ne držijo, naredila medvedjo uslugo tistim, ki zaradi tega (in gre za politično sprego stroke+aktualne oblasti, to je jasno) pridigajo svoje resnice. Demokracija je v svojem bistvu najslabši sistem, najhujše zlo: DAJE MOŽNOST NOVODOBNIM PRIDIGARJEM, DA ZASTRUPLJAJO DRUGE. ČE SEBE - NI PROBLEMA, GRE ZA ODRASLE OSEBE.

Nedavno tega so policisti ukrepali zoper mladoletnico, ki na avtobusu ni imela maske in na opozorila ni reagirala. Vse ostalo je mogoče intrepretirati tako in drugače (od prekomerne sile do stavka "še dobro je prišla skozi"). KAJ BI BILO, ČE POLICISTA NA POZIV NE BI REAGIRALA? KAKO BI SE SPROŽIL MEDIJSKI STAMPEDO ZOPER NJIJU IN KAKO BI MNOGI VPILI, DA NAJ DRŽAVA ODGOVARJA, KER NI BILA SPOSOBNA ZAGOTOVITI VARNOSTI NA AV TOBUSU KJER SO SE - NA PRIMER - PELJALI TUDI OTROCI?!

Maske so nesrečna zadeva v Sloveniji. Najprej so jih kupovali in si basali denar v žepe tudi tisti, ki so (bili) pri koritu. Nato smo se šli in se gremo igro "maske dol" - "maske gor". Vse to je mogoče analizirati in kritizirati. Obstaja pa samo en odgovor na našo skrb zase in sočloveka v času, ki se svet sooča z virusom in njegovimi posledicami: NE OGROŽAJMO SE MED SEBOJ, ZLASTI NE OTROK IN NE STAREJŠIH, KER GRE ZA BOLJ RANLJIVE DRUŽBENE SKUPINE. VSE OSTALO JE UMAZANA IN GRDA IN OBSOJANJA VREDNA POLITIKA.