Na državni ravni imamo baje največ pesnikov, pisateljev, kulturnikov nasploh "na kvadratni meter na svetu". Prav: kulturo smo Slovenke in Slovenci vedno šteli za steber narodovega obstoja. Še bolj prav. Ampak: ali je dovolj biti kulturnik, se počutiti kulturnik ali moraš za prepoznavnost - kaj narediti? Ustvariti. Se izpostaviti. In od tega - živeti. Večni prepad je med tistimi, ki pričakujejo, da bo njihovo občutenje ustvarjanja nagradila država s podporo (kakršnokoli) in med tistimi, ki vse to prepuščajo trgu.

Na državni ravni nam glede na populacijo dveh milijonov ne manjka športnikov. Vseh mogočih: od tistih, ki jim je šport oblesti nekaj vrhov v nekaj urah, do tistih, ki premagujejo svetovno konkrenco. Tudi glede tega velja ogromen prepad med "nepriznanimi" in "preplačanimi" - ter seveda večen prepir, koga naj podpira država in kako. K sreči ali na našo smolo, je tu trg bolj grob, jasen: si kolesar za zmago na Touru? Evo ti nekaj milijonov letno, državo boš pa izigral tako, da boš živel v davčnem raju Monaca!

Problem našega okolja in mesta in ljudi v njem je enak: težko prepoznamo trg in ga sprejmemo v kulturi in športu in še kje. Imamo enega, dva, tri javne zavode, ki nam ponujajo kulturo. Imamo kopico klubov, društev kjer se gredo profesionalizem ali kar si pod tem predstavljajo. TRAGIKA NASTOPI, KO HOČEJO MNOGI ŽIVETI OD ŠPORTA, KULTURE - A JIH TRG NE PREPOZNA. KOT NI PREPOZNAL BIVŠEGA PROPADLEGA POLITIKA IN NEUSPEŠNEGA POSLOVNEŽA PA SE JE ON PREPOZNAL KOT PLAČANI PREDSEDNIK KLUBA, KI GA JE POTEM ŠPORTNO IN POSLOVNO SPRAVIL NA BERAŠKO PALICO. VMES JE SEVEDA JEMAL VEČ DENARJ MESEČNO OD KLUBA, KI GA PLAČUJEMO ZELO NEPOSREDNO - DAVKOPLAČEVALCI. KI NA SVOJIH DELOVNIH MESTIH PAČ DELAMO ZATO, DA BI TA PREDSEDNIK ALI FUNKCIONAR ŽIVEL OD ŠPORTA=NOGOMETA=NK TRIGLAVA=OBČINSKE BLAGAJNE=PRISPEVKOV STARŠEV=.....KO JE ŠLO BOLJ ALI MANJ VSE K HUDIČU, NI ODSTOPIL IN POISKAL IZZIVOV DRUGJE - KOT KLOP SE DRŽI KLUBA=PIPICE ZA NAPAJANJE= KORITA...

Se spomnite kako uspešen je bil bivši župan Kranja, ki je še med mandatom in po njem zagotavljal svojo poslovno kariero z izzivi, ki ga čakajo in podjetji, ki hlepijo po njegovem znanju (pa čeprav je zmogel samo srednjo šolo). Pravijo, da bo zopet kandidiral za župana. Kajti trg je krut, politika + šport + kultura (in neštete izpeljanke v podobi inštitutov, zavodov ipd.) pa še vedno idealno pribežališče za vse, ki pričakujejo, da bo nekdo nekje nekoč na nek način plačal to, kar oni ponujajo. In če ne plača, si skušajo vzeti.