Naši otroci so zasvojeni z ekrani vseh vrst. Na travnikih in igriščih jih ne vidite z žogo ampak s telefonom. Mnogi starši se tega zavedajo in otroke vključujejo v šport. Premalo? Zagotovo. Zakaj? Več vzrokov: tudi cena tega, da bo vač otrok nekoč znan športnik...

Kranjsko okolje je bilo od nekdaj športno: otroci so plavali, tekli, brcali žogo ipd. Tudi zdaj je tako, toda...Koliko otrok iz mesta kjer se vidi na Krvavec lahko trenira smučanje? Koliko otrokom smo omogočili, da sploh znajo teči na smučeh? Konec koncev: je nogomet že zdavnaj izgubil naziv delavskega športa, če stane vadnina mesečno 65 evrov!?

Seveda je plati resnice več: klubi bodo zatrdili, da za trenerje ipd. prejmejo premalo ali pa nič denarja in tako vse to dejansko plačajo starši. In stranskih stroškov (od opreme do priprav) je kar nekaj. Valilnice novih športnih asov so torej osredotočene na preživetje ali pa so postale biznis tistih, ki - na primer - na mestnih objektih ponujajo vadbo, ki je v bistvu čisto komercialno zasnovana?

Kranjski šport ima zgodovino, polno odličnih športnikov, športnic. Toda: kako je mogoče, da nimamo že zeloooo dolgo smučarja/ke primerno visoko v svetovnem pokalu? Kako je mogoče, da kopica športov "životari" oziroma kljub delu z mladimi nima preboja, uspeha, kolajn? Ali se res vse bolj s športom ukvarjajo tisti otroci, ki jim to starši lahko plačajo? In kdo bi moral na koncu koncev narediti red vsemu temu?

Zmeda je namreč popolna, nihče ne ve točno, kaj se z vadnino plačuje. Primer fuzbalskega šefa, ki si je iz tega (lahko) omislil svojo pregrešno visoko plačo, je poučen: se je oglasila občina in poudarila, da s svojim mesečnim prispevkom ne bo plačevala nekega funkcionarja v nekem klubu? Ne. Ni se. Pa smo jo tudi na Trmi pozvali k temu. Ker občina omogoča prav osnovno: ukvarjanje s športom mladih. Ne more in ne sme plačevati poklicnih športnikov, posredno pa je (do)plačevala funkcionarja, ki si je to pravico kar sam vzel?

Če razumemo klube in društva, da so dejansko finančno podhranjeni, ne razumemo nereda pri tem, kako zagotavljamo otrokom možnost, da postanejo športniki. Iz nereda pa pridejo nepravilnosti in otroci so kar naenkrat - postranska stvar. Kranjske valilnice so torej potrebne sistemske urejenosti in ne "tržnih zakonitosti"!