V Kranju bomo imeli filmski festival. Odlična novica. Nekaj novega? Vsekakor. Kdo stoji za njim? Verjeli ali ne: direktor mestne uprave je pobudnik. Pa podžupan tudi. In glej no glej: tudi občina je našteta med "financerji". Lepo.

V istem Kranju imamo dva zavoda za kulturo. Eden je občinski, drugi zasebni. Eden je "zavod za turizem in kulturo", drugi je pa - saj ne boste verjeli - za kulturo in turizem. In če je iz tega nastal nov kulturni dogodek, krasno...ali pa tudi ne, če ne bi dejansko sceno obvladovali eni in isti ljudje.

Ko se gremo kandidaturo prestolnice za kulturo, so zraven.

Ko se gremo kulturo v mestu, so zraven.

Ko nastane filmski festival, so zraven.

Polomija s kandidaturo je bila pospravljena pod preprogo in nihče ni bil niti malo izpostavljen zaradi vprašanj, koliko smo zapravili za to? Koliko nas bo stal nov filmski festival pa bomo še zvedeli. Kot je podžupan (zadolžen za kulturo) pojasnil, da je bilo (pa čeprav začasno) poimenovanje našega letnega gledališča samovoljno dejanje. V kulturnem smislu torej - nekulturno. Pa je isti podžupan pobudunik festivala, ki ga pripravlja njegov - no ja - dober znanec.

Ko je društvo Trma naslovilo pobudo o poimenovanju knjižnice, se je politika najprej pod njo podpisala, nato pa skrila. In da je to predrago, so rekli. Zdaj imamo festival, ki ga bo plačala občina. Tako pravijo. Za koliko, na kakšen način?

Da ne bo komu počil film...