Kje smo in kam gremo? Smo marginalci in ne gremo nikamor. Kranj je kot prvi izpadel iz kroga slovenskih mest, ki bi bila rada prestolnica kulture. Evropska. Kako smo se loptili tega? Tako, da je Boštjan Trilar 2018 izbral ekipo o kateri širši krog (Kranjčani in Kranjčanke) ni vedel domala nič. Naš problem, ker ne spremljamo kulture ali dejstvo, da so "v svoji vasi svetnovno znani"!? Je biti znan pogoj za kulturni uspeh kulturne kandidature? Nikakor ne, škodi pa ne. Kajti zgodbico je vzel pod svoje bolj ali manj znan krog ljudi okoli Layerjeve hiše kjer (kapo dol!) se dogaja marsikaj dobrega in je steber kulturne ponudbe Kranja čeprav imamo tudi zavod za kulturo, ki je....oprostite...."vaška veselica" v smislu kulturne ponudbe in čez poletje kulturno zapre kulturno prizorišče letnega gledališča!

Kaj je torej bistvo polomijade s kulturno prestolnico? Kranj ni ponudil nič takega kar bi prepričalo. Ni bil na ravni mesta kulture, prešernost pa smo izkazovali s konceptom, ki ni prepričal nikogar. In hec je pri tem, da je sedanja oblast temu sledila kot kužek na povodcu tistih, ki z raznimi zavodi in posli z občino za kulturo in s kulturo lepo zaslužijo....Rezultat: debelo so pogledali, ko so jih z Lendavo vred kulturno poslali domov. V zapeček kjer je kranjska kultura že dolgo: eni in isti obrazi, ene in iste zgodbe ustaljene ponudbe in vsa čast izjemam, ki se kdaj zgodijo (izvirne predstave, dogodki v lajerci ipd.). Celota? No, kaj bi si lagali: povprečje.

Dva župana sta v tej zgodbi sodelovala in prvi je v svojem slogu "dal smernice", drugi pa jih ni spremenil. Zaupali smo ekipi, ki ni znala zabiti niti častnega gola: to je vsa resnica. A oblikovanje ekipe v znanih kuloarjih in delovanje kulturnikov kruhoborskega tipa ni zrelo za prestolnico kulture. In so nam to malce boleče povedali z brco iz konkurence.

Izpadel je Kranj, ne samo (ne)sposobna ekipa. Koliko nas je to stalo in koliko so za neuspeh prejeli? Niti ni toliko pomembno, če bodo javno pojasnili, kje in kako smo izpadli nekulturno?! Čakamo.