Če bi se takega zgodilo v politično zreli državi, bi bil Robert Kranjec od Novega leta sem - bivši politik ali bivši Kranjčan. In tista politika, ki bi stala za njim, bi imela samo en izhod: poiskati drugega naslednjega na listi, ker je "odmevno ime" pač postalo "odvečno ime": nima več pogojev za svetniško mesto v Kranju. Njegove odločitve so (posplošeno) nezakonite, nelegitimne, kdor pa ga pri tem podpira je nekredibilen, netransparenten....

V bistvu pa je "naš Robi" kolateralna škoda ideologa politike "eno govorim, drugo delam": če je lahko kavica v bifeju skupščina največjega javnega podjetja, je lahko tudi svetnik iz Naklega še vedno "pravi" za dviganje rok v mestnem svetu. Tragikomično je, da Robert Kranjec v mestnem svetu ni črhnil ne bele, ne črne - tja pride, dobro naolji sklep v komolcu, ramenu, zapestju in dviga roko ter seveda posluša, kaj bo rekel capo di tutti capi svetniške skupine, ki po številu še kako zasluži pozornost. Kaj pa po ugledu?

Tam, kjer veljajo vsaj osnove politike in politične kulture, bi Robert Kranjec lepega dne javno povedal: "Nisem več stanovalec Kranja, živim v Naklem. Zato bom v nekaj mesecih, ko uredim dokumente ipd., dal mesto naslednjemu na listi izvoljenih v Zoran za Kranj." Toda za to je treba imeti moč in pamet: moč za priznanje in pamet za sklepanje, da te bodo prej ali slej pri zlaganosti "ujeli". Ker, ko javno oznanjaš, kdo ti je naredil fasado in v dnevno sobo potisnil sedežno garnituro, si slaven in ugleden športnik (in tudi politik). Ko pa te ujamejo na tem, da si žrtev lastne reklame (v kateri lepo in stalno nastopa tudi družina, ker je to pač fino...), utihneš, se skriješ nekam pod skakalnico, v kak kot in čakaš, da vse mine....in boš spet tisti "naš Robi"!

Verjetno mu tako taktiko kdo svetuje ali pa si je domislil skrivalnice sam. Saj je res: skriti se v Naklo, je možno. Skriti se pred poltično odgovornosjo je pri nas običajno. Razočarati tiste, ki so noreli ob tvojih poletih pa je žalostno: polet v Naklo je dejstvo, ker je tam tudi doskočišče. Pa naj to prizna Robi in najga podpira Zoki, je nam vseeno. Kajti za znane, slavne, sponzorirane od nas, je krterij še ostrejši...ker dobijo več, naj dajo vsaj tisto osnovno: resnico!

Miran Šubic

ps

Robert Kranjec ni tarča Trme. Z njim želimo spoštljiv odnos kot pritiče idolu mladih. A največ bo za to storil sam in ni še prepozno. Ko ga bo policist začel spraševati, kje dejansko stanuje in kako to dokaže, bo bolj žalostno. In kriv si bo pač sam.