Gospodu Marku Špoladu smo poslali nekaj vprašanj o tem, kako bo ravnala civilna pobuda, ki želi probleme rešiti. Kako bo ravnala in je ravnala mestna oblast pa že vemo. Kaj je bilo do zdaj za Laze usodno? Ko so nastale, kar tako brez načrta, s(m)o bili tiho. Ko so tja vozili kar pač so in odlagali kar pač so, se je zgodilo podobno. Ampak je skrb za okolje postala nekaj drugega kot nekoč: ljudje ji radi prisluhnemo, naše okolje nam je pomembno in ne pustimo kar tako početij kot smo jih nekoč...

Zato je seveda škoda, da Marko Špolad - nesporno borec za boljše okolje z mnogo zaslug, da Laze so postale problem vseh nas - še ni odgovoril. Ker je to taktika, ki ni dobra: o problemih v okolju je treba neprestano seznanjati javnost. In zelo narobe je, ko borci za lepo okolje vztzrajajo, da imajo samo in edino oni prav in vsi ostali delajo - proti okolju.

Nismo strokovnjaki in zato strokovne odločitve prepuščamo slednjim. Verjamemo pa kranjski politiki, da Laze želi razrešiti, spremeniti. Realisti se zavedamo, da jih nihče ne bo preprosto zaprl ali odnesel drugam. Idealisti ob to dodajajo roke za reševanje, ki so res bistveno krajši od časa, ko Laze so problem.

Zato je dragocen prispevek Marka Špolada in civilne pobude. Zato so ljudje v Stražišču polnili krajevni doma in sodelovali pri tem, da se stvari premaknejo. Spomnimo se civilne pobude v Tenetišah. Pa tiste na Drulovki, Orehku. Samo skupne rešitve so na koncu prinesle premike. In pri tem ne bo šlo laže kot drugo niti v Lazah. In zato je pomembno, da nihče ne laže, da ima dober namen. Ker dobra dejanja prepoznamo res vsi in povsod. Za dejanja v Lazah pa zdaj gre.