Moja občina je nova. Naredila jo je ena gospa. Zdaj je županja in če mami ali oči kaj hočeta, morata v veliko hišo kjer zdaj ta gospa dela. Pravijo, da si je kupila nov avto, ker županja mora voziti velik avto. Občina pa ni velika.

Ni pa mi všeč, ker nimamo bazena. Moj bratranec ga ima in se gre tja kopat. Ampak on živi v grdi, veliki občini kjer gre večkrat gledat luktkove predstave in kjer imajo tudi veliko igrišče za nogomet. Pri nas imamo tako majhno, imenovano je športni park. Oči in mami se šalita, da gresta nakupovat vedno čez mejo. Pa ne rabita kakih dokumentov, čez mejo je za nas blizu. Tam imajo velike trgovine, ampak gremo tudi iznaše občine lahko tja, samo če imata mami in oči denar.

Moja občina je zame najlepša na svetu. Naša gospa županja rada reče na šolski proslavi, da smo si jo priborili. Mi pa ploskamo. Le stric je slabe volje in pravi, da nič ne moremo spraviti skupaj, ker smo premajhni, zato pa imamo vse več uradnikov okoli gospe županje. Ampak: stric je vedno malo siten, pravi naša mami. Ona tudi rada gre čez mejo k frizerju in še kam.

Rad bi, da bi v moji občini imeli vse. Županjo že imamo in včasih kdo reče, da bi ji morali postaviti spomenik. Drugi pa so jezni kot moj stric, ki pravi, da se je iz obljub naredilo malo kar pa ne razumem: ko mi mami obljubi, da gremo čez mejo kupit kaj zame, se to velikokrat zgodi in potem se vrnemo domov in si rečem, da je dobro, da imamo občino pa čeprav majhno.

Ko bom velik, bom delal v tisti veliki stavbi kjer je županja. To pa zato, ker stric rad reče, da se na nobeni občini nič ne dela, samo kavo se pije in čveka - potem pa so za to še dobro plačani. Jaz bi bil namreč rad dobro plačan, ker mami in oči vedno bentita nad plačama, ki ju dobita in zato ne gremo čez mejo v velike trgovine prav pogosto. Ko je bila županja na naši šoli, sem vprašal, če bi mi lahko naredili svojo občino samo za našo vas. So se vsi smejali in gospa županja tudi. Potem me je vprašala učiteljica, zakaj bi imel občino v domači vasi. Pa sem rekel: "Da bi bil župan in bi potem lepo živel pa še nov avto imel!" Potem so se smejali bolj kislo.

Miranček, 4.c