Če nekdo v enem mesecu zniža ponudbo za skoraj polovico, je to treba pozdraviti in obenem nagubati čelo: od kod rezerva za tak prihranek? Posebej, če gre za posel, ki je tekel že leta!? Če bom zdaj plačeval toliko manj - koliko sem prej preveč!? Kdo je koval dobičke in kdo je pregloboko segel v žep? Vprašanja so dodatno zanimiva, če gre za monopoli po gorenjsko in kranjsko. Saj veste: igra kjer zbiraš hotele in še kaj...zmaga tisti, ki ima vse!

Najprej: čestitke monopolistu, ki poleg Kranja izdeluje "občinske časopise" še okoli 15 občinam! To je posel, ki je izredno dragocen in tudi pomemben. Če občini "delaš" njihov časopis, si blizu oblasti - tudi o tem ni dvoma. Toda potem pride nekdo, ki je tečen: začne spraševati in obenem zapletati prej res odličen posel....In potem se zgodi nov razpis kjer pride - konkurenca. In ta je baje zdrava. In zdravilo na koncu stane 50-60-70 jurjev! Prihranka za občino, ki je do zdaj istemu zasebnemu podjetju plačala skoraj milijon za - monopol nad resnico.

"Resnica" po občinsko je (bila) mnogokrat naslednja: v občinsko trobilo čim več žuapnovih slik in potem tudi z računi ne bo problem. Verjetno to še marsikje lepo deluje, ker je monopoli prisoten povsod. Vsi plačujejo istemu podjetju, ki serijsko zmaguje na razpisu. Cena v Kranju je bila tokrat najmanj 50 000, ocenjen prihranek za občino je vsaj 70 000!? Odličen posel ali pa črv, ki gloda: če bomo zdaj plačali toliko manj, zakaj smo prej toliko več?

Odgovore poznajo tisti, ki imajo monopol nad "resnico". Zakaj navednice? Zato, ker je zgodba o občinskih trobilih daleč od resnice, ki naj bi jo mediji vsaj iskali....Kranjski izid razpisa je odličen in poučen in dokazuje, da je monopoli(st) lahko recept za prihranek. Enkrat je javna blagajna prihranila, ker navadno potegne kratko, kajne?