Ko me je direktor, ki ga vsak mesec plačujem tudi jaz, obtožil za (bodočo) poslovno škodo, ker sem kritiziral kot novinar kranjsko pojedino, ni bil prvi in ne zadnji. Je pa nevaren in izredno poučen prikaz delovanja tistih, ki jim daš oblast in z njo denar. Kajti gospod direktor prejme vsako leto okoli 1,1 milijona evrov in zato "zunanji sodelavki" zlahka plača 15 jurjev...

Res pa je, da so pikantne podrobnosti dogodka zdaj prišle na dan po zaslugi tistih, ki so tam sodelovali. Ko sem zvedel, da sta dva "jugoameričana" (brez slabšalnih oznak) bila v neposredni družbi istega direktorja, nisem vedel ali naj se smejem ali jočem. Kajti podton te Dolge mize je bil - dobrodelnost! In se je tudi zgodila, a ne kot vsebina ampak kot krinka. In če se "najeta sodelavka" lepo prevaža od daleč organizirat v Kranj in obenem terja od gostincev odgovore o ogljičnem odtisu solate, ki jo dajejo na krožnike, smo zašli še dlje.

Dolga miza = kratka zgodba o nesposobnosti. Če 15 zaposlenih ne zmore organzirati takega dogodka v času, ko zaradi epidemije mnogo aktivnosti odpade, sem zgrožen. In če direktor javnega zavoda (prej gostinec) postane oholi od nas plačani uradnik, ki lahko grozi novinarju "na odprti sceni", sem zgrožen dvojno. Bojim se, da smo pri kranjskem zavodu prišli z dežja pod kap: pa nočem obsojati ali obtoževati kot to počne direktor zavoda, le opažam dejstva. Pa da ne bo dvoma: marsikaj dobrega se je zgodilo pod njegovim vodenjem zavoda.

"Japijevski" gostje za mizo so samo dokaz, da naj bi "narod vse dol požrl" kar mu servira oblast. Kajti in zlasti: mestna občina z županom in kopico prisotnih uradnikov se je podpisala pod to zmešnjavo. Ki po vsebini pomeni korak naprej, po izvedbi pa tri nazaj.

Najlaže je kritizirati, to je res. Še lažje priti na pojedino, ki jo (neposredno in posredno) plačamo vsi, mastijo pa se tisti, ki so nam predstavljeni kot "dobrodelneži"! Janšev direktor Brda s tajnico, na primer. Črnogorski kapitan, na primer. Strokovnjak za vse kar naj bi bilo "značilno slovensko", ki še kuharjev ne pozdravi. In ne na koncu naša "zunanja sodelavka" kot stvaren dokaz, da mi ne znamo.

Ali res ne? Pogovorimo se o tem!