Kot otrok sem užival ob risanki o inšpektorju Maski. Resda je bila v tujem jetziku nekdanje skupne države (režima...) kjer pa baje ni bilo možno, da bi bil kriminalist ali policist (miličnik....) zraven še podjetnik. In bi dopoldne ves strog prišel na občino preverjat sum kaznivega dejanja, popoldne pa poslal račun s svojega podjetja na isto občino.

Časi so se spremenili, risanke so drugačne, resničnost pa še bolj: policist je seveda lahko podjetnik in lahko dopoldne na občino pride službeno, popoldne pa mu ista občina nakaže javni denar za zasebni posel...

Recimo torej, da je "inšpektor maska 2020" proizvod demokracije. Pa večstrankarske svobode. Pa podjetništva in zasebne lastnine. Vsega tega včasih nismo imeli in zato smo bili (kot so prepričani mnogi) nesvobodni ipd. Zato je logično, da na policiji v Kranju do zdaj v tem početju sodobnega "inšpektorja Maske" niso našli nič spornega: vse je po predpisih ipd. itd. Verjamemo, da bo tako tudi zdaj.

Nekje vmes je seveda prostitutka, ki se ji reče morala. Ta gre z vsakim, vsako jo po svoje "obdeluje" in si jo jemlje kot se mu pač zdi (podpisani ni izjema, zato nobene pridige o tem). Zato kriminalist lahko (?) dobavlja najcenejše maske pod naslovom "nadenimasko.si" tam kjer naj bi sicer predvsem skrbel za preganjanje zlikovcev. Morda so ga na kranjski občini med tistimi, ki so povezani z ministri, mamami ministrov, prijatelji ministrov, strankarskimi pripadniki našli za svoje naročilo prav zaradi tega, ker je - policist!? In slednji hočeš nočeš zastopa tudi moralo, kajne?