Kranjski Jojo je bolj znan kot vsi slovenski skakalci in smučarji skupaj!? Bogokletno ali pa tudi ne: tako je to v globalni vasi, imenovani naš svet. Kajti marketinške in druge lastnosti športov so neusmiljene pri selekciji in zato bi moral biti Kranj tako ponosen na take dosežke, ki seveda res prevladajo nad marginalnimi športi (nič slabega o trudu, treningu, talentu - gre samo za prepoznavnost), ki jim mi dajemo tak pomen: a to je tudi logično! Slovenija/Kranj se pač lažje definirata v športu, ki ga načrtno goji nekaj držav (ekipne tekme skakalcev so res dolgčas do bolečine....) in pomeni tolažbo, če nisi v klubu, ki priznava - planetarno popularnost! Zato je Luka Dončić sanjska zgodba in zato je Jojo Iličić resnično fenomen po svoje.

"Slovenceljstvo" na tem področju je od nekdaj tudi dvorišče kjer politika igra pomembno vlogo: včasih je bila Planica množična pijanska veselica, zdaj je bolje. In če nimamo aren kamor so usmerjeni reflektorji sveta (kot danes v Milano kjer bo brcal žogo naš Kranjčan), se moramo še kako zadovoljiti tudi s tem. In biti ponosni, jasno. Samo ne si delati utvar, ki so plod športnega žurnalizma: hočejo nam prikazati, da se npr. okoli Petra Prevca vrti svet - pa se ne. Prej se bo okoli Jojota, kranjskega "fuzbalerja".

Zato so uspehi Primoža Rogliča čista senzacija. Konkurenca je grozljiva. Zato je Anamarija Lampič fenomen. Konkurenca je nora. Zato je uspeh v košarki ali odbojki pač nad rokometnim, a vse da po prepoznavnosti v koš uvrstitev na SP v nogometu. Tako pač je: biznis, šport, marketing, mediji gredo z roko v roki.

Kranj dolgo časa nima niti prvoligaša v nekoč "naši" košarki. V vaterpolu pač capljamo za nekdanjo podobo in slavo. Nogomet je v rokah povprečnežev, ki si pač polnijo najprej lastne žepe, da preživijo. Vprašanje, ki pa je na mestu je: kdaj bomo vzgojili naslednjega Jojota? Kdaj bomo sposobni vsaj v Sloveniji biti ob boku Celja ali (v košarki) - Šenčurja? No, to pa so neprijetna vprašanja, ker lahko mirno sklonimo glave in vzdihujemo. Ne, športno mesto pa res nismo (več). Po tej plati že ne in niti Jojo na svetovni sceni Lige prvakov ne zmore tega spremeniti.