Javni interes je izpolnjen tako, da vsakdo lahko pogleda javne dokumente. Od tu naprej je zgodba o županovi hiši in njegovih dokumentih razširjena na marsikaj. Na primer: ali mora UE Kranj in vsaka upravna enota v Sloveniji ob tako izraženem javnem interesu obvestiti tudi tistega, v katerega dokument nekdo hoče pogledati? Je o tem potrebno izdati ustrezno odločbo in ali je mogoče, da bi nekdo nasprotoval kukanju v razpored prostorov? Zanimivo: policija k vam v hišo brez naloga sodišča ne more, podjetnica pa "v interesu njenih strank oziroma boljšega dela" lahko preveri, ali imate dovolj veliko stranišče in ali imate morda - ločeni spalnici, če poenostavimo!

Matjaž Dovžan kot načelnik UE Kranj na nobeno vprašanje Trme še ni odgovoril. Razumemo stisko države, ki mora sitnemu novinarju odgovarjati o svojih postopkih. Obenem pa je prav v njihovem ravnanju ključen odgovor: ali so ob tem, da so zadostili javnemu interesu, ki ga je izrazila podjetnica, varovali pravice tistih udeležencev, ki - morda! - o vsem ne bi nič vedeli. Ali ne vedo. Ali niso vedeli. "Smola" za državo je v tem, da je županova žena to zvedela in povprašala državo, kdo ji brska po papirjih. In zvedela, da je država tistemu, ki je to hotel, to omogočila - njej pa kot naročnici in lastnici gradbenega dovoljenja tega ni sporočila!

Od tu naprej je problem vaš in moj in naš in njegov in njen. Če zanemarimo župana+soprogo, ki sta pač javni osebnosti in morata biti pripravljena tudi na take posege v zasebnost, ki dejansko to sploh niso - smo na vrsti vsi ostali. Kajti podjetnica in odvetnica nista odgovorili, kolikokrat je javni interes bil z njene strani izražen in uspešno udejanjen z vpogledom v 10, 50, 100, 150 dokumentov prav toliko graditeljev! Tega ne vemo, a zagotovo je nekaj: župan+ soproga nista edina, sta pa zagotovo tista, ki sta na ta problem opozorila.

Slovenska značilnost je, da si gledamo v želodce, postelje, dnevne sobe....Firbec? Foušija? Škodoželjnost? Ni pomembno - pomemben je odnos do države in kako je to urejeno s paragrafi. Zato bi od Matjaža Dovžana, plačanega iz našega denarja, pričakovali odgovor UE Kranj. Ker bi morda bili odrešeni kakega dvoma, suma, namiga, insinuacije ipd. Tako pa je ravno nasprotno!