Gradbeno dovoljenje je javni dokument, o njem ni dvoma. Vsakdo lahko preveri, ali ste gradili po predpisih, ali ste upoštevali zahteve sosedov ipd. Toda: ali morate vi o zanimanju drugih za vašo hišo seznanjeni, ali ne? Ali je možno, da nekdo dobi v roke vaš projekt kjer je narisano, kje boste imeli stranišče in kje morda varno sobo ali alarmne naprave?

Tu zdaj stojimo na mestu: počakali bomo na vse odgovore odgovornih, UE Kranj pa nam odgovore dolguje od petka oziroma ni odgovorila, ali se sklicuje na rok za odgovore novinarjem po medijskem zakonu. Nič hudega, bomo počakali dokler bo treba. In seveda vprašali tudi druge, ki nam lahko pomagajo.

Nesporno je jedro problema v tem, da kot graditelj nimate pojma, kdo vse kuka v vaše dovoljenje. Prav tako pa je eno pravica do dostopa do informacij javnega značaja (gradnja po predpisih ipd.), drugo pa je ustavna pravica do zasebnosti, nedotakljivosti stanovanja ipd. Je mogoče, da država dovoli, da nekdo pregleduje vašo hišo na osnovi načrta oziroma projekta?

Nočemo predvidevati, a samo podjetje Alfa Ars naj bi na ta način pregledovalo več projektov, dovoljenj. Komu je to korist in kje se neha pravica do dostopa takih informacij? Je prav, da morda nekdo pregleduje vašo spalnico ali stranišče ali...čepravste vi prepričani, da je povsem vaša stvar, kako to urejte, če spoštujete predpise?

Vprašanj je še veliko. Morda je županova soproga storila ogromno uslugo občanom Kranja, državljanom Slovenije, ko je začela raziskovati, kaj se dogaja z njenim gradbenim dovoljenjem in bomo na tak način končno vedeli, kdo ima kakšne pravice in dolžnosti pri tem!

Poudarjamo: nič ne trdimo, da je kaj nezakonitega na stvari, a bi nam tako Matjaž Dovžan (načelnik UE Kranj) in Bernarda Eržen Kosmač morda lahko preprosto odgovorila s številko o tem, kolikokrat je kdo na tak način izkazal javni interes. Ali je tudi zasebni, presodite sami.